Rijksuniversiteit Groningen

Subsidie voor energieslimme kantoren

Datum: 08 december 2010

De Groningse informaticus prof.dr. Marco Aiello krijgt een NWO-subsidie van 450.000 euro voor onderzoek naar Energy Smart Offices. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Philips research en IBM Benelux.

In het onderzoek naar Energy Smart Offices wordt een energiebesparend systeem ontwikkeld dat voor een geheel kantoorgebouw steeds de installaties en apparatuur reguleert naar het werkelijk benodigde verbruik. Het systeem neemt het fluctuerende energiegebruik van de kantoorbewoners waar en houdt rekening met de kenmerken van het gebouw en de omgeving.

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor meer dan veertig procent van het energieverbruik in West-Europa. In dit segment is dus een grootschalige energiebesparing te behalen.

ICT ten dienste van energiebesparing

Het doel van het NWO-onderzoeksprogramma waaruit de subsidie wordt verstrekt, is om te onderzoeken hoe de ICT een bijdrage kan leveren aan een verdere verduurzaming door afname van energieverbruik.

In totaal zijn dertien subsidie-aanvragen gehonoreerd met een bedrag tussen de 210.000 en 750.000 euro. Het bedrijfsleven financiert mee aan de subsidies. Dat is een voorwaarde voor dit toepassingsgericht onderzoek .