Radboud Universiteit Nijmegen


Opleidingsniveau zoon blijft achter bij dat van ouders

Datum bericht: 8 december 2010

De sociale daling onder mannen in Nederland neemt sterk toe. Het opleidingsniveau van negentien procent van de mannen tussen de 26 en de 40 jaar is lager dan dat van hun ouders.

Zo blijkt uit onderzoek van de Nijmeegse sociologen Jochem Tolsma en Maarten H.J. Wolbers, sociologen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij voerden dit onderzoek uit in opdracht van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO). De gegevens zijn afkomstig van de Familie-enquête Nederlandse Bevolking, een grootschalig, vijfjaarlijks, survey-onderzoek onder een representatieve groep Nederlanders.

Sociale stijgers en dalers
De RMO heeft het onderzoek uitgezet met het oog op zijn advies over Sociale stijgers en dalers dat in 2011 verschijnt. Het onderzoek geeft recente gegevens over sociale stijging en daling in Nederland aan de hand van patronen in het onderwijs, de arbeidsmarkt, de woonsituatie, culturele participatie en gezondheid. Tevens legt het onderzoek een relatie tussen deze patronen en de gevolgen daarvan voor de sociale samenhang.

Opzienbarende bevindingen
De onderzoekers spreken in hun studie van opzienbarende bevindingen. Onderzoeker Maarten Wolbers over dit onderzoek in dagblad Trouw: 'Sinds de Tweede Wereldoorlog steeg het aantal hoger opgeleiden explosief. De universiteit werd ook voor kinderen uit arbeidersmilieus bereikbaar. De eenvoudige verklaring voor de toename van sociale dalers is dan ook dat de rek eruit is: hoger dan universiteit is onmogelijk. Het plafond is bereikt.'

In het onderzoek is de sociale daling voor vrouwen niet terug te vinden. De onderzoekers vermoeden dat dat komt omdat vrouwen nog bezig zijn met een inhaalslag.

Onderzoeksrapport
Het onderzoeksrapport is te downloaden vanaf de website van de RMO.