Wageningen Universiteit en Researchcentrum 7 dec 2010

Onderdeel: LEI

Bij de handel in agrarische grondstoffen en voeding wordt dienstverlening steeds belangrijker. Dit heeft Nederland een sterke positie opgeleverd in bijvoorbeeld de handel in snijbloemen.

In de agroketen wordt steeds minder geld verdiend met de productie en het transport van goederen en steeds meer met de organisatie van logistieke stromen. Ook kwaliteitsbewaking valt hieronder net alsinformatievoorziening en het beheer en de garantie van betalingen. Nederland heeft een sterke positie in de handel in agri & food, niet alleen vanwege de ligging van Rotterdam en Schiphol, maar ook vanwege de kennis van handelaren en het netwerk aan dienstverlenende bedrijven in bijvoorbeeld ICT, financiële dienstverlening en juridische aangelegenheden. Dat blijkt uit het onderzoek âNederland regielandâ dat vandaag gepubliceerd is door het LEI, onderdeel van Wageningen UR.

Regiefunctie
Ketens worden gerationaliseerd door activiteiten uit te besteden. Omdat er steeds meer spelers bij de keten betrokken zijn, neemt het belang van ketenregie toe. Een bedrijf dat ketens het best weet te organiseren, dat wil zegggen. een bedrijf dat de transactiekosten laag houdt, neemt de ketenregie op zich. Omdat de transactiekosten in Nederland laag zijn, concentreert de regiefunctie zich in Nederland.

Het onderzoek laat verder zien dat Nederland fungeert als draaischijf tussen de wereld en Europa. Nederland voert steeds meer agrarische grondstoffen en voedingsmiddelen van buiten Europa in om deze door te voeren naar andere Europese landen. Dit betekent dat het van belang is om de kwaliteit van de import te bewaken, omdat deze export mogelijk maakt. Dit geldt in het bijzonder voor import vanuit ontwikkelingslanden.

Cases
Het onderzoek beschrijft de theorie van transactiekosten en past deze toe op twee cases: de toetreding van de nieuwe lidstaten en de snijbloemenketen. Nederland handelt volop met de nieuwe lidstaten van de EU en is de grootste investeerder in de deze staten als het om agri & food gaat. Nederland breidt handel en investeringen uit in deelsectoren waarin Nederland reeds excelleert als producent of handelaar: varkens en varkensvlees, oliehoudende zaden, cacao, fruit, sierteelt en koffie en thee.

Bij de handel in bloemen verschuift het belang van productie naar veiling en handel. Deze ontwikkeling is gefaciliteerd door een serie innovaties die de transactiekosten verlaagd hebben: standaardisering, automatisering van de import, openstelling van de veiling voor buitenlandse telers, digitale verkoop, kwaliteitsborging en duurzaamheidsinitiatieven.

LEI-rapport 2010-084: Nederland regieland
Contact
Frank Bunte