Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG introduceert regeling Melding Vermoeden Misstanden

08.12.2010

Nieuwe regeling biedt meer ondersteuning voor `klokkenluiders'

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft samen met vakorganisaties de bestaande gemeentelijke regeling voor klokkenluiders vernieuwd. De vernieuwde regeling Melding Vermoeden Misstanden biedt op een aantal essentiële punten meer ondersteuning voor melders van misstanden.

In 2008 is onderzoek verricht naar de werking van klokkenluiderregelingen bij de overheid. Uit dit onderzoek blijkt dat de werking van deze regelingen kan worden verbeterd als de kring van melders zou worden uitgebreid en de bescherming van de melders beter wordt geborgd.

De VNG heeft naar aanleiding van dit onderzoek en in overleg met de vakorganisaties de bestaande klokkenluiderregeling vernieuwd. Niet alleen de naam is gewijzigd, nu regeling Melding Vermoeden Misstanden, ook wordt tegemoet gekomen aan de kritiek op de oude regeling. Op basis van de nieuwe regeling kunnen ook uitzendkrachten of gedetacheerden een misstand melden. Daarnaast kan een misstand nog tot een jaar na beëindiging van het dienstverband worden gemeld. Ook de vertrouwelijkheid is beter geborgd: de melding is altijd vertrouwelijk tenzij de melder geen bezwaar heeft tegen bekendmaking van zijn identiteit.

De vernieuwde regeling maakt het mogelijk dat de melder een beroep kan doen op de rechtsbijstandverzekering voor het gemeentelijk personeel. VNG-Verzekeringen en Centraal Beheer Achmea hebben de bestaande rechtsbijstandverzekering voor ambtenaren zonder premieaanpassing uitgebreid voor de juridische bijstand aan een melder van een misstand. Hierop kunnen melders een beroep doen als zij door hun melding kosten zouden moeten maken in beroepsprocedures.

De VNG roept gemeenten op de huidige regeling in te trekken en de nieuwe voorbeeldregeling als regeling Melding Vermoeden Misstanden vast te stellen. Dit geldt met name de gemeenten die zijn aangesloten bij de Landelijke Commissie Klokkenluiders Gemeenten, op dit moment 301 in getal.