D66

woensdag 8 december 2010

Geef iedereen de kans op een koophuis!

D66-Kamerlid Kees Verhoeven heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Donner (Volkshuisvesting, CDA) over de groeiende kansenongelijkheid op de woningmarkt. In een vandaag gepubliceerd rapport van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling staat dat het hebben van een koophuis een voorrecht is voor kinderen van ouders met een eigen huis.

Standenmaatschappij

Verhoeven: "Een zorgelijke ontwikkeling. Nederland wordt een steeds conservatiever land waar iemand die in een huurhuis is geboren, ook in een huurhuis zal sterven. Op die manier gaan we terug naar een standenmaatschappij waarin mensen met gewone banen geen kansen meer hebben. Dat staat haaks op het wereldbeeld van D66. Wij vinden dat mensen zich door hun studie en werk moeten kunnen ontwikkelen. Een dubbeltje moet een kwartje kunnen worden."

Medicijn

De sociaal-liberaal ziet een hervorming van de woningmarkt als enige redmiddel om een koophuis voor veel meer mensen mogelijk te maken. "De woningmarkt is ziek. Het medicijn is simpel, doorstroming. De overheid stimuleert nu dat mensen een steeds hogere hypotheekschuld steeds meer voor zich uit schuiven. Dat is niet alleen een economisch gevaar, omdat het leidt tot een luchtbel in de huizenmarkt. Het maakt doorgroeien van een huurhuis naar een koopwoning steeds moeilijker. Dat is enorm demotiverend voor mensen met doorsnee beroepen. Waarom je extra inspannen, als je toch geen kans maakt op een koophuis?"