Politie Zaanstreek-waterland

Politie geeft meldingen van huiselijk geweld door aan Steunpunt Huiselijk Geweld

Zaanstreek-Waterland, 08-12-2010 o Streek - Politie
Zaanstreek-Waterland en GGD Zaanstreek-Waterland hebben een convenant afgesloten waarin is vastgelegd dat het Steunpunt Huiselijk Geweld van de GGD op de hoogte wordt gebracht wanneer de politie een melding van huiselijk geweld ontvangt.

Deze melding kan rechtstreeks door de politie bij het Steunpunt worden aangeleverd of via het Veiligheidshuis, waarin Politie, het Steunpunt en andere organisaties met elkaar samenwerken om optimale hulp te organiseren aan alle betrokkenen. Na de melding benadert het Steunpunt Huiselijk Geweld de betrokken partijen telefonisch of per brief. Vervolgens kan een eerste gesprek plaatsvinden om zo nodig verdere hulp te organiseren.

De politie wordt veelvuldig geconfronteerd met problemen in gezinssituaties, waarbij niet strafrechtelijk kan worden ingegrepen, maar waarbij wel de interventie van professionele begeleiding geboden is om ernstig gevaar of ernstig nadeel van personen tegen te gaan. Het Steunpunt Huiselijk Geweld kan aan slachtoffers, daders en direct betrokkenen bij huiselijk geweld deze hulp op gang brengen.

In een huiselijk geweld situatie zijn alle betrokkenen in zekere zin slachtoffer en tijdig ingrijpen kan verder geweld voorkomen. Zeker voor kinderen is het erg nadelig om mee te maken dat hun ouders ruzie hebben en daarbij mishandeling plaatsvindt. Zij komen in een
loyaliteitsconflict en voelen zich niet veilig. Het Steunpunt Huiselijk Geweld kan in zon situatie ook voor de kinderen hulp op gang brengen. Het Steunpunt is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar op (075) 6518311. Mensen die met huiselijk geweld te maken hebben, als slachtoffer, omstander of als pleger, kunnen voor vragen, advies en hulp het steunpunt bellen.

Wat verstaan we onder huiselijk geweld?

Huiselijk geweld is geweld dat gepleegd wordt door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Met geweld wordt bedoeld iedere vorm van aantasting van de persoonlijke integriteit. Geweld kan zowel lichamelijk als geestelijk geweld zijn. Het woord huiselijk doelt op personen die een vriendschappelijke band met het slachtoffer onderhouden en het slachtoffer in de huiselijke kring ontmoeten.