Gemeente Delfzijl

Meer preventie en samenwerking bij zorg aan kwetsbare mensen

Met het vaststellen van de visie op de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz) spreken de DEAL (Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum) gemeenten af meer samen te werken en meer aandacht te besteden aan preventie bij de zorg aan kwetsbare mensen.

Voor de komende vier jaar hebben de gemeenten jaarplannen opgesteld met activiteiten en resultaten. Deze moeten nog worden goedgekeurd door de gemeente Groningen die het rijksbudget voor OGGz beheert.

Teams
Voor de wijken en dorpen in de gemeenten worden teams gevormd die eventuele problemen al in een vroeg stadium signaleren. Hiermee willen ze voorkomen dat sociale problemen verergeren en dat inwoners een beroep moeten doen op zwaardere zorg. De eigen kracht van inwoners en tijdelijke ondersteuning in de eigen woonomgeving zijn belangrijke uitgangspunten bij deze aanpak. Een team werkt in verschillende dorpen of wijken. Het is de bedoeling dat deze teams in 2012 van start gaan.

Netwerken
De vier gemeenten streven ernaar om meer samen te werken in de uitvoering. Hiermee willen ze de efficiëntie versterken. Het gaat daarbij om netwerken die zich richten op volwassenen en contacten onderhouden met OGGz instellingen. De gemeenten maken ook afspraken over begeleiding van onder andere voormalige dak- en thuislozen in de Eemsdelta. Met folders en advertenties geven de gemeenten voorlichting over het herkennen van problemen van kwetsbare mensen en hoe inwoners kenbaar kunnen maken als ze zich over iemand zorgen maken. Bij de aanpak van rommelerven willen gemeenten niet alleen overlast in wijken en dorpen tegengaan maar ook bekijken of de bewoner psycho-sociale hulp nodig heeft. Hiervoor kunnen de gemeentelijke handhavers die verantwoordelijk zijn voor de aanpak van rommelerven ondersteuning van de GGD krijgen.

Tot slot bepalen de gemeenten gezamenlijk welke inzet van het maatschappelijk werk nodig is voor de hulp aan kwetsbare mensen. De gemeente Groningen neemt naar verwachting begin 2011 een besluit over de jaarplannen van de DEAL gemeenten.