Vereniging Nederlandse Gemeenten

Integriteit is meer dan protocollen alleen

08.12.2010

Denken èn doen voor integer bestuur

Gemeenten maken werk van integriteit: het geschatte aantal onderzoeken naar mogelijke integriteitschendingen is de afgelopen jaren flink toegenomen. De stijging van het aantal onderzoeken is vooral een gevolg van de toegenomen aandacht van het lokaal bestuur voor integriteit. Dat is één van de conclusies van een onderzoek onder 251 gemeentesecretarissen en 254 griffiers door de vakgroep Integriteit van Bestuur van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Het laatste decennium zijn talrijke beleidsinstrumenten ontwikkeld om de integriteit op de werkvloer te bewaken èn te verbeteren. Behalve gedragscodes, geschenkenregelingen, risicoanalyses, openbaarmaking van nevenfuncties en auditing instrumenten hebben gemeenten op grote schaal ook integriteitcoördinatoren en een of meerdere vertrouwenspersonen aangesteld bij wie klachten over of vermoedens van integriteitschendingen kunnen worden gemeld.
Volgens onderzoekers heeft de toegenomen aandacht en sensitiviteit voor integriteitvraagstukken binnen en buiten de organisatie zich vertaald in een stijging van het aantal onderzoeken naar (mogelijke) integriteitschendingen variërend van ongewenst gedrag en misbruik van bedrijfsmiddelen tot aan fraude en corruptie. Onderzoekers spreken dan ook van een integriteitparadox. De stijging hoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat het aantal integriteitschendingen ook feitelijk is toegenomen.

Protocollen alleen niet voldoende
Het VU onderzoek laat zien dat gemeenten de afgelopen jaren op grote schaal het wettelijk verplichte beleidsinstrumentarium hebben ingevoerd: slechts 4 % van de gemeenten heeft nog geen integriteitbeleid vastgesteld. Niettemin concluderen de onderzoekers dat ondanks de aanwezigheid van gedragscodes, protocollen en andere beleidsinstrumenten gemeenten niet zelden nog worstelen met het onder de aandacht houden van integriteitvraagstukken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is met onderzoekers van mening dat integriteit om continue bestuurlijke aandacht vraagt: van burgemeester tot bode dient iedereen binnen de gemeentelijke organisatie zich rekenschap te geven van wat integer gedrag betekent voor de dagelijkse uitoefening van de publieke taak. Integriteit vraagt niet alleen om protocollen en procedures maar ook om een bedrijfscultuur waarin men elkaar durft aan te spreken op elkaars gedrag en waar misstanden open en transparant worden geadresseerd.

Actief aan de slag
De VNG wil hier actief met gemeenten mee aan de slag. Onder andere door het stimuleren van best practices gericht op het beïnvloeden van houding en gedrag van bestuurders en ambtenaren. Inmiddels zijn er al talloze gemeenten die op dit terrein initiatieven hebben ontwikkeld. In 2008 is de Philip Brouwer Integriteitprijs ingesteld met als doel om het werk van de in 2007 plotseling overleden onderzoeksjournalist naar de integriteit van met name het openbaar bestuur levend te houden. De shortlist van genomineerde gemeenten die actief investeren in een transparante organisatiecultuur laat een gevarieerd aanbod aan initiatieven zien: van periodieke integriteittrainingen tot de introductie van een mystery-guest die het gedrag van medewerkers toetst, van de organisatie van een jaarlijkse integriteitdag tot de bespreking van integriteit in functioneringsgesprekken, van een organisatiebrede cultuuromslag met als doel de binnen een relatief kleine gemeenschap gegroeide verwevenheden te ontmantelen tot aan de inventarisatie van kwetsbare processen. In 2010 werd de prijs uiteindelijk toegekend aan de Regionale Werkgroep Integriteit, een samenwerkingsverband van 19 Limburgse gemeenten die twee vertrouwenspersonen ter beschikking heeft, instrumenten ontwikkelt, adviezen geeft, opleidingen verzorgt, werkprocessen analyseert op potentiële risico's, zorgt voor het uitwisselen van kennis, en een gezamenlijke aanpak stimuleert.

Integriteit: eén advies- en verwijspunt
De VNG staat positief tegenover plannen tot oprichting van een advies- en verwijspunt voor zowel de melder van een misstand als de organisatie van de melder. De Raad voor het Overheidspersoneelsbeleid en de STAR (Stichting van de Arbeid) hebben gezamenlijk hun steun gegeven aan dit advies- en verwijspunt. De VNG wil graag met minister Donner in gesprek over de vormgeving en positionering van dit instituut. Tevens willen wij meedenken om op termijn voor de gehele overheid tot één meldpunt te komen.

Klokkenluidersregeling vernieuwd
De VNG acht een voortdurende organisatiebrede dialoog onder bestuurders, ambtenaren en raadsleden van groot belang om integriteit blijvend op de agenda te houden. Evenzo belangrijk is het om melders van misstanden (`klokkenluiders') waar mogelijk te ondersteunen. Op basis van een evaluatie van de bestaande regeling heeft de VNG samen met de vakorganisaties deze regeling vernieuwd. De vernieuwde regeling Melding Vermoeden Misstanden breidt niet alleen de kring van melders uit, maar ziet ook toe op de vertrouwelijkheid van de melding.

Het onderzoek van de vakgroep Integriteit van Bestuur van de Vrije Universiteit van Amsterdam is met ondersteuning van de VNG en BZK tot stand gekomen. Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie is verheugd met de aandacht die gemeenten, de VNG en de lokale beroepsverenigingen voor het thema integriteit tonen.