Gemeente Amsterdam


85-jarig bestaan Buitenlandse Persvereniging

---

Speech wethouder Van Es, 85-jarig bestaan Buitenlandse Persvereniging

8 december 2010
-
Tahira Limon

Speech wethouder Andrée van Es (Burgerschap en Diversiteit)

Maandag 6 december 2010

Alleen gesproken woord geldt

85-jarig bestaan van de Buitenlandse Pers Vereniging

Koninklijke Hoogheden, Dames en Heren,

Ik wil beginnen de leden van de Buitenlandse Pers Vereniging van harte te feliciteren. Uw Vereniging werd 85 jaar geleden in hotel `Twee Steden' in Den Haag opgericht, u bent nu hier in Amsterdam om dat te vieren. Het bewijst dat u de twee belangrijkste steden van het land feilloos weet te vinden: Den Haag als politiek centrum en Amsterdam als hoofdstad én als journalistiek middelpunt.

Want zonder overdrijving kunnen we stellen dat u zich hier in Amsterdam in het journalistieke epicentrum van Nederland bevindt. Diverse opleidingen journalistiek en media zijn in onze stad gevestigd, bijna alle grote nationale kranten hebben Amsterdam als thuishaven en hetzelfde geldt voor de grote opinietijdschriften. Toegegeven, veel televisiejournalisten werken in het nabijgelegen Hilversum, maar vaak wonen ze in Amsterdam en er is een duidelijk trend bij televisieomroepen om naar onze stad te verhuizen. Ook bladenuitgever VNU is onlangs vanuit Haarlem naar Amsterdam gekomen.

Als het gaat om nieuwe media, is Amsterdam een broedplaats voor vele nieuwe initiatieven, zoals het inmiddels bekende Layar, dat prachtige applicaties voor de I-phone maakt. Ook is de Raad voor Journalistiek in onze stad gevestigd, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Amsterdam is er trots op om thuishaven te zijn van zoveel belangrijke journalistieke instituties. Daarom doet het mij veel plezier u in onze stad, hier in dit prachtige gebouw `De Bazel', waar ons Stadsarchief is gevestigd, te mogen begroeten.

Ik hoef u waarschijnlijk niet te vertellen hoezeer het journalistieke landschap de laatste jaren onder invloed van internet is veranderd. Ik hoef maar te wijzen op de impact die de onthullingen van Wikileaks op dit moment hebben. Ze lijken de hele wereld in hun greep te hebben. Nog nooit was zo veel informatie voor zo veel mensen met zo'n snelheid toegankelijk. Dit biedt voor u vele kansen, maar even zovele bedreigingen.

Een ander gevolg van de invloed van internet is dat de prikkels waar de nieuwsconsument aan wordt blootgesteld talrijker en heftiger zijn geworden. De sensatiezucht en de focus op de waan van de dag kunnen genuanceerde berichtgeving al snel ondersneeuwen. Nieuws moet meer dan voorheen impact hebben, sensationeel zijn, wil het nog aftrek vinden. Tel daarbij op dat het internet 24 uur per dag doordraait, en je ziet dat de druk op journalisten -u dus- groter en groter wordt. Dit heeft al snel invloed op het beoordelingsvermogen van een journalist. In de feller wordende concurrentiestrijd is meer geoorloofd, waardoor oude grenzen vervagen. Ik zie dat hier in Nederland bijvoorbeeld aan het feit dat sinds een paar jaar de namen van verdachten in een rechtzaak in sommige kranten wel en in andere niet voluit worden geschreven. Hetzelfde geldt voor het vermelden van de etniciteit van verdachten. Wat voor mij, juist in dit gezelschap, een belangrijke vraag is, is: Wat betekent deze sterk veranderende context voor het journalistieke metier?

Er is een ander belangrijk aspect waar ik u iets over wil zeggen. Het lijkt er op dat de buitenlandberichtgeving meer en meer aan kaalslag onderhevig is. Bezuinigingen, wellicht een dalende interesse bij het publiek en omroeppolitiek maken dat de buitenlandse correspondenten het moeilijker krijgen. Dat geldt in ieder geval voor de Nederlandse correspondenten. Dit zorgt voor minder veelzijdigheid, minder concurrentie, en concurrentie houdt ook een journalist scherp. Daarnaast kun je de vraag stellen of wij- als burger- nu écht goed en onafhankelijk op de hoogte worden gehouden over de ontwikkelingen in bijvoorbeeld Irak of Afghanistan. Ik hoop voor u dat uw lezers, luisteraars en kijkers in uw eigen land snakken naar uw nieuws uit Nederland, zodat u die kaalslag wordt bespaard.

Het college van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam is in ieder geval blij dat het zoveel buitenlandse journalisten hier in deze ambtswoning mag begroeten. Amsterdam is zich de laatste jaren meer en meer bewust geworden van het belang van een goede internationale uitstraling. Daar hoort bij dat wij een goed contact onderhouden met u, leden van de Buitenlandse Pers Vereniging. Onze burgemeester ontvangt u dan ook met plezier, tijdens de ontmoeting die hij jaarlijks met u heeft.

Dames en heren, ik rond af. Het lange leven van de Buitenlandse Pers Vereniging verdient mijn diepe respect en ik ben blij dat de Prins van Oranje en prinses Maxima dat onderstrepen met hun aanwezigheid. Ik wens u allen een heel prettige middag.


---