Gemeente Amsterdam


Première 'Help! Een homo in de klas'

---

Speech wethouder Van Es, Première 'Help! Een homo in de klas'

8 december 2010
-
Tahira Limon

Speech wethouder Andrée van Es (Burgerschap & Diversiteit)

Maandag 6 december 2010

Alleen gesproken woord geldt

`Première documentaire `Help! Een homo in de klas'

Dames en heren, jongens en meisjes,

Ik ben 57 jaar en kom uit de tijd dat homo-emancipatie iets nieuws was en niet geaccepteerd werd. Inmiddels is het 2010. Het leek erop dat, na invoering van het homohuwelijk in 2001, de homo-emancipatie in Nederland een feit was.

Maar alleen al door te kijken naar alle recente homogerelateerde geweldsincidenten in Amsterdam weten wij dat dit anders is. Ook de documentaire die u vandaag gaat zien toont dat aan er nog veel te doen is. Dames en heren, ik heb de film gezien en ben eerlijk gezegd geschrokken van de opmerkingen van de kinderen. Het is waanzinnig wat de voorlichters van het COC soms naar hun hoofd krijgen. De minachting tegenover homo's en de angst voor wat anders is, vind stuitend.

Wat een moed toont de groep van voorlichters door keer op keer voor de klas te gaan staan en kinderen voor te lichten. De gemeente Amsterdam vindt het werk dat de voorlichters doen erg belangrijk. Tolerantie kan je namelijk niet opleggen. Je moet het gesprek en soms de confrontatie met elkaar aangaan

Voor wat betreft de situatie in het onderwijs en in het bijzonder de middelbare scholen blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat `Homo' een veelgebruikt scheldwoord op de middelbare school is. Uit het onderzoekt blijkt dat veel homo's en lesbo's aangeven dat zij:
* hun middelbare schoolperiode niet geschikt achten om uit de kast te komen uit angst voor represailles;
* gemiddeld één op de zes van hun medescholieren er moeite mee heeft om hun seksuele voorkeur te accepteren;
* depressieve klachten hebben: één op de zeven meisjes en één op de acht jongens. De helft van de homojongeren denkt wel eens aan zelfmoord. 9% van de jongens en 16% van de meisjes heeft een zelfmoordpoging gedaan.

Schokkende gegevens. Wij zijn er dus helaas nog niet. De schoolsituatie van homo's en lesbo's verdient daarom alle aandacht.

Uit ander recent onderzoek, in opdracht van de gemeente, naar discriminatie in het primair onderwijs blijkt dat discriminatie op alle scholen voorkomt. Leerlingen keuren discriminatie af, alleen het gebruik van `homo' als scheldwoord wordt niet als discriminatie gezien. Reden te meer om al in het primair onderwijs te starten met voorlichting over discriminatie.

Ik kan u vertellen dat inmiddels veertig middelbare scholen hebben aangegeven dat ze bereid zijn mee te werken aan voorlichtingslessen. "Maar daar moet dus nog een schep bovenop". Met 35 scholen is namelijk nog nauwelijks of geen contact geweest. Ik heb het voornemen om, samen met de burgemeester en mijn collega wethouder van onderwijs Lodewijk Asscher alle scholen in 2011 te bezoeken. We zullen hierbij de welwillende scholen met goede voorbeelden gebruiken om een positieve aanpak te genereren. Als we alle scholen hebben bezocht, moeten alle homoseksuele leerlingen en leraren weten dat de stad achter hen staat. Ons schoolproject is de hulp waar iedere Amsterdammer recht op heeft.

Mijn Amsterdam en jullie Amsterdam is de stad waar niemand zijn eigen ik hoeft te verstoppen. Het is een plek waar niet veroordeeld wordt op basis van bijvoorbeeld huidskleur, handicap, religie, leeftijd of seksuele voorkeur. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en zich thuis kunnen voelen. Iedereen mag zijn eigen ik laten zien. Daar moeten we voor blijven strijden.

Ik zie daarom niets in de uitspraak van Frits Bolkenstein, die vandaag in het nieuws is, dat joden die als zodanig herkenbaar willen zijn niets anders rest dan te emigreren naar Amerika of Israël. Zoals Rabbijn Ten Brink van de liberaal-joodse gemeente van Amsterdam vandaag zei in Het Parool, zou dit betekenen dat `Emigratie een bonus is voor antisemieten'.

Verhuizen of emigreren is niet de oplossing voor Joden, niet voor moslima's met hoofddoek en ook niet voor homo's. Amsterdam. Daarom vind ik de bijeenkomst hier zo waardevol. Vandaag laat het COC zien dat je met voorlichting op scholen, onder soms moeilijke omstandigheden kan opkomen voor mensen die worden gediscrimineerd.

Ik kan in zoverre meegaan met Bolkenstein dat je in Amsterdam de problemen die verschillende groepen hebben met discriminatie niet kan bagataliseren of ontkennen. Maar ik zeg dan; juist nu hebben we elkaar nodig. Mensen moeten beschermd worden in Amsterdam. Weggaan is de slechtste optie. Wij blijven strijdbaar in Amsterdam!!!

In dit verband is het goed om te melden dat wij in het voorjaar 2011 een nieuwe anti-discriminatie campagne start waarbij het onderwijs één van de belangrijke speerpunten zal zijn.

Tot slot: ik ben zeer verheugd dat er a.s. vrijdag op 10 december, de internationale dag van de mensenrechten, Paarse vrijdag wordt gehouden. Een initiatief afkomstig van zowel homoseksuele als gay-vriendelijke hetero-leerlingen zelf als een statement tegen homofobie. Laten we ervoor zorgen dat die dag alle scholen in Amsterdam, wat zeg ik, in heel Nederland, paars kleuren!

Ik wens jullie allen een leerzame en informatieve première toe en dat een toekomstige documentaire de titel `'Fijn! Een homo in de klas'' mag heten!

Ik kan nu helaas niet langer blijven in verband met een andere verplichting, maar ik weet zeker dat de documentaire veel indruk op u zal maken.


---