KNHS

Gal gekozen tot Gelderse Sporter 2010
8 december 2010
edward gal gelderse sporter van het jaar

Tijdens het Gelders Sportgala 2010 op 7 december in de Vereeniging in Nijmegen is door de jury dressuurrijder Edward Gal gekozen tot Gelderse sporter van het jaar. Hij liet daarbij wielrenner Robert Gesink uit Aalten en baanwielrenner Teun Mulder uit Epe achter zich.

Twaalf Gelderse sporters en vier sportploegen maakten gisteravond kans om tot sporter of sportploeg van het jaar gekozen te worden. Evert en dochter Carrie ten Napel praatten de avond vakkundig aan elkaar. Gal behaalde onlangs drie keer goud op de Wereldruiterspelen in Kentucky, de 1e plaats in de wereldbekerfinale, de Nederlandse titel dressuur en verschillende eerste prijzen tijdens internationale wedstrijden. Samen met zijn paard Totilas was 2010 een echt topjaar voor ruiter Gal.

Gelders talent jongen en meisje
Bij de Gelderse talenten ging de eretitel bij de jongens naar de 19-jarige atleet Jesper van der Wielen en het 18-jarige handbaltalent Estavana Polman. Als junior behaalde Van der Wielen de winst in de oudejaarsklassieker in Soest (cross). De zomer stond in het teken van de wereld junioren kampioenschappen in Canada, waarin hij 10e werd op de 5000 meter. Tussen het grote geweld van met name Afrikanen werd Jesper 1e Europeaan. Komende zondag hoopt van der Wielen op een topprestatie bij de EK cross in Albufeira (Portugal).

Estavana Polman maakte dit jaar de overstap naar T+A VOC Amsterdam en behaalde ze met het team de supercup. Internationaal maakt Polman ook steeds verdere stappen. Zo behaalde ze met Oranje het brons tijdens de WK -18 en een 6e plaats tijdens de WK -20. In september speelde ze haar
1e A-interland tegen Brazilië en speelde ze Champions League met haar team van T+A VOC. Daarnaast is Polman gekozen tot beste midden opbouwspeelster van het seizoen 2009-2010.

Gelderse gehandicapte sporter
Het jaar 2010 was een bijzonder succesvol jaar voor Marcel van de Veen en zijn teamgenoten (klasse Sonar), waar eigenlijk louter podiumplaatsen behaald zijn. De belangrijkste prestaties zijn het behalen van de eerste plaats tijdens de wereldkampioenschappen en goud en zilver tijdens worldcup-wedstrijden.

Gelderse sportploeg
Voor de titel van Gelderse sportploeg waren vier ploegen genomineerd: De Graafschap (voetbal), Dynamo Apeldoorn (volleybal), Polar Bears Ede (waterpolo) en de ijshockeyploeg van de Nijmegen Devils. De meeste stemmen van de lezers van de Gelderlander en luisteraars en kijkers van Omroep Gelderland tussen 12 en 28 november 2010 gingen uiteindelijk naar de voetballers van De Graafschap die promoveerden naar de Eredivisie.

Jury
Een deskundige jury bestaande uit voorzitter Tjienta van Pelt (Olympisch Netwerk Gelderland), Gerard Dielessen (NOC*NSF), Clémence Ross (de Graafschap), Trinko Keen (Jeugdsportfonds Nederland en oud-topsporter), Lotte Visschers (Topsport Gelderland en oud-topsporter), Stef Rietbergen (de Gelderlander) en Floris Tas (wethouder sport Nijmegen) heeft bepaald welke sporters in de prijzen vallen.

Het viel de jury zwaar om een keuze te maken: Het niveau was in alle categorieën heel erg hoog met internationale toppers onder de genomineerden, aldus juryvoorzitter Van Pelt. Er was dan ook een goed beraad nodig om tot een eensluidend oordeel te komen. Maar de wapenfeiten van de winnaars spreken voor zich, ook al is het lastig te vergelijken met andere sporters. Dit zijn echt de terechte winnaars.

Foto: Jurjen Engelsman