Gerechtelijke organisatie

uitspraak 100 % controle Schiphol

Amsterdam, 8 december 2010 - Het gerechtshof Amsterdam heeft op 1 december 2010 uitspraak gedaan in een zaak over de zogeheten 100% controle op Schiphol Aan de verdachte werd verweten dat hij opzettelijk niet had voldaan aan een bevel of een vordering van een douanebeambte. De douanebeambte had hem in het kader van een 100% controle gevorderd mee te werken en antwoord te geven op de vragen wat voor werk hij deed en wat het doel van zijn reis naar Suriname was. Hij weigerde die vragen te beantwoorden.

Daarop werd hij geverbaliseerd wegens overtreding van artikel 184 lid 1 van het Wetboek van Strafrecht (te weten: het opzettelijk niet voldoen aan een bevel of vordering krachtens wettelijk voorschrift gedaan door een bevoegde ambtenaar).

De politierechter heeft hem hiervoor veroordeeld tot een geldboete van ⬠100,-.

Vrijspraak in hoger beroep
In hoger beroep heeft het hof de verdachte vrijgesproken, aangezien de vordering van de douanebeambte, gelet op het moment waarop deze gedaan werd en de aard van de gestelde vragen, niet gestoeld was op het Communautair Douane Wetboek. De douanebeambte had zijn bevoegdheid daarop gebaseerd. Naar het oordeel van het hof is een dergelijke bevoegdheid evenmin aan enige andere wettelijke bepaling te ontlenen.

Ten aanzien van de overige aspecten van de 100% controle heeft het hof zich niet uitgesproken.

LJ Nummer

BO6489

Zie het origineel
Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum actualiteit: 7 december 2010 Naar boven