Veel leed bij in beslag genomen java-apen

08/12/2010 17:06

Stichting AAP

Begin november heeft Stichting AAP 13 Java-apen opgevangen die in Frankrijk in beslag zijn genomen. De dieren leefden daar in erbarmelijke omstandigheden. Hoe groot het leed echt was bleek echter pas recent in Almere.

De Java-apen zijn waarschijnlijk ex-laboratoriumdieren en hun afstammelingen. In de jaren tachtig werkte de voormalig eigenaar van de dieren bij een instituut dat de Java-apen inzette voor onderzoek. Een aantal jonge aapjes werd door de man mee naar huis genomen.

Goede bedoelingen

De intenties van de man waren wellicht niet fout, maar hij bleek onvoldoende kennis van zaken te hebben om de dieren op de juiste wijze te huisvesten. Want hoewel apen sociale dieren zijn, werden ze bijna allemaal solitair gehuisvest in de zelfde laboratoriumkooien waarin ze voorheen leefden. Bij een aantal dieren zorgde dit voor verwondingen, bovendien hadden ze geen enkele vorm van afleiding.

Directeur van AAP David van Gennep: "De manier waarop deze man met de dieren omging doet sterk denken aan het gedrag van mensen met het syndroom van Münchhausen by proxy. Zijn behoefte om de dieren aan zijn zorg te onderwerpen was zo groot dat hij ze zelf ziek maakte. Hij ging hierbij zelfs zo ver dat Lunak en Boneka, twee zusjes, dagelijks gedwangvoederd werd en verplicht corticosteroiden moest slikken voor niet bestaande hartkwalen. De dieren zijn hierdoor volledig uitgemergeld en uitgeput geraakt!"

Foutieve medische diagnose

Eenmaal aangekomen in Almere zijn de dieren liefdevol opgevangen in de quarantaine. Uitgebreid medisch onderzoek bracht aan het licht dat bij alle 'zieke' dieren een foute diagnose was gesteld. Daardoor kregen de dieren verkeerde medicatie toegediend. Bij maar liefst zes van de dertien dieren zijn chronische problemen geconstateerd die gerelateerd kunnen worden aan de verzorging. Bij Java-vrouwtje Tertua bleken de problemen zo groot dat het humaner was om haar in te laten slapen.

Eenzaam

Al in de quarantaine werd besloten te proberen de Java-apen weer sociaal te huisvesten. Dieren die jarenlang eenzaam opgesloten gezeten hebben (omdat ze volgens de voormalig eigenaar onmogelijk bij elkaar geplaatst konden worden) werden binnen een week samengevoegd. Zo zijn er nu vijf groepjes gevormd van twee of drie dieren.

Van Gennep: "Je krijgt werkelijk een brok in je keel als je ziet hoe die dieren nu weer de eerste sociale stapjes naar elkaar zetten. Eerst onwennig en angstig, want hoe raak je voor het eerst in je leven een soortgenoot aan die je voorheen alleen in een andere ruimte kon horen gillen. Maar even later zagen we al weer de eerste tekenen van herkenning; twee zusjes vlogen elkaar letterlijk in de armen".

Zonniger toekomst

De toekomst voor de Java-apen ziet er nu een stuk zonniger uit. Met behulp van de juiste huisvesting, voeding en medicatie kunnen de dieren weer een echt apenleven krijgen.

Niet alleen voor deze 12 dieren zal AAP een betere toekomst kunnen verzorgen. Het lijkt er op dat steeds meer laboratoria zoeken naar een beter leven voor hun dieren. De afgelopen paar jaar werd AAP door verschillende laboratoria benaderd met het verzoek om opvang te verzorgen voor gezonde dieren die niet meer gebruikt worden. Een belangrijk principe in het AAP opvangbeleid is de waarborg van 'geen aanzuigende werking'. De overdracht van 28 chimpansees uit een Nederlands laboratorium in 2006 leidde zelfs tot een wetswijziging die toekomstig gebruik van mensapen voor onderzoek uitsluit. Ook in de ons omringende landen is een kentering zichtbaar die hopelijk zal leiden tot een diervriendelijker benadering van laboratoriumapen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.aap.nl


Noot voor de redactie: