Belgische Federale Overheid



Chemische stoffen: nieuwe etiketten en verpakkingen

Datum: 08 december 2010

De brochure 'Chemische producten: bescherm jezelf, lees het etiket!' geeft een overzicht van de nieuwe wetgeving voor chemische producten in Europa en de rest van de wereld en de nieuwe etiketten in België.

Wat verandert er?

De fabrikanten en importeurs moeten de manier waarop de producten worden ingedeeld, geëtiketteerd en verpakt, aanpassen. Sommige criteria met betrekking tot de gevaren werden versterkt, waardoor u nog beter wordt beschermd.
De bekende symbolen met een oranje achtergrond worden vervangen door negen pictogrammen die in heel Europa en in een groot aantal landen over de hele wereld uniform zijn.
Tot juni 2015 zal u nog oude etiketten op de producten zien, maar de nieuwe etiketten zullen stap voor stap de oude vervangen. De chemische producten die voorzien zijn van oude etiketten mogen tot juni 2017 worden gestockeerd. Na deze datum mogen uitsluitend nog producten met nieuwe etiketten op de markt aanwezig zijn.

De gevaren van chemische stoffen

Reinigingsmiddelen en wasproducten, bleekwater, ontvlekkingsmiddelen, ontstoppers, inkt, lijm, verf, smeerolie ... zijn zeer nuttige producten, maar u moet ze steeds met de nodige voorzichtigheid gebruiken.
Sommige van deze producten zijn zelfs gevaarlijk omdat ze chemische stoffen bevatten. Bijgevolg moet u er nog voorzichtiger mee omgaan. Dankzij het etiket kunt u deze producten gemakkelijk herkennen en ziet u meteen welke gevaren ze inhouden en weet u hoe u zich moet beschermen.

De nieuwe wetgeving definieert veel meer gevaren dan vroeger en maakt een onderscheid tussen de gevaren voor de gezondheid (die het talrijkst zijn), de fysische gevaren en de gevaren voor het milieu. Deze worden op hun beurt onderverdeeld in categorieën in functie van de ernst van het gevaar.

Raadpleeg de brochure 'Chemische producten: bescherm jezelf, lees het etiket!' op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. (pdf, 6 p. - 1,4 MB) Zie het origineel