Gemeente Eindhoven

Realisatie tweede nieuwe woonvoorziening dak- en thuislozen een feit

Op 8 december 2010 ondertekenen Lenie Scholten (wethouder Jeugd, Welzijn en Zorg), Pim Dijkstra (voorzitter Raad van Bestuur Neos), politiechef Geert Jansen en drie vertegenwoordigers van omwonenden en ondernemers het Beheerplan Ritahuis Hoogstraat. Hierin zijn duidelijke afspraken vastgelegd over veiligheid en omgevingsbeheer rondom de nieuwe afdeling voor verslaafde vrouwen in het Ritahuis van Neos aan de Hoogstraat 231. Met de ondertekening van het plan door alle partijen uit de beheergroep is de realisatie van de tweede nieuwe woonvoorziening voor dak- en thuislozen, die op 1 oktober jl. van start ging, compleet.

De afspraken uit het beheerplan gelden voor het zogenaamde beheergebied (zie bijlage) en zijn gemaakt voor onbepaalde tijd. Ze gaan o.a. over het beheer van de openbare ruimte door de gemeente en de handhaving van de openbare orde door de politie. Zo is b.v. afgesproken dat partners van de beheergroep direct via 14040 of gemeente@eindhoven.nl aan de gemeente melden als er iets schort aan het beheer en onderhoud van de openbare ruimte of aan de verlichting. Ook is vastgelegd dat de Politie tijdens haar surveillances aandacht besteedt aan het beheergebied en op basis van signalen en klachten uit de wijk gericht zal optreden indien dat nodig is. Daarnaast is er een klachtenprocedure vastgesteld waarbij afspraken zijn gemaakt over het tijdig signaleren van en reageren op eventuele overlastsituaties:

Neos is dag en nacht bereikbaar voor het melden van algemene of specifieke klachten over het gedrag van cliënten van de woonvoorziening, via nummer 040-250 15 50 of ritahuis@st-neos.nl. Neos zorgt tevens voor de afhandeling van deze klachten.

Achtergrond informatie

De gemeente Eindhoven heeft in september 2009 een gedeelte van het Ritahuis van Neos in de Hoogstraat 231 aangewezen als kleinschalige woonvoorziening voor verslaafde vrouwen. In eerste instantie is hier plaats voor vier vrouwen, later voor maximaal acht. De woonvoorziening voor verslaafde vrouwen is onderdeel van het veelomvattende meerjarenplan van het Stedelijk Kompas. Doel hiervan is dat vanaf 2011 alle geregistreerde dak- en thuislozen in Eindhoven een passend traject volgen en dat tenminste 60% van hen regulier en duurzaam wordt gehuisvest. Hierdoor verbetert niet alleen hun leefsituatie en toekomstperspectief. Ook zal de overlast en criminaliteit, veroorzaakt door een aantal personen uit de doelgroep, kunnen afnemen.

Het beheerplan Ritahuis is opmaat voor beheerplannen van het hostel aan de Boschdijk 260-270 en het zorghotel in de Kwartelstraat.

Bijlagen

Beheerplan

Bijlage bij beheerplan