Nederlandse Zorgautoriteit


NZa publiceert handreiking goed contracteren in eerste lijn

08-12-2010

Good Contracting Practices zorgverzekeraars en vrije beroepsbeoefenaars

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) biedt zorgverzekeraars en vrije beroepsbeoefenaars een handreiking om tot goede contracten te komen. Het document `Good contracting practices' bevat de voornaamste knelpunten, goede voorbeelden en een overzicht van onderwerpen waar zorgverzekeraars en vrije beroepsbeoefenaars mee aan de slag kunnen om knelpunten in het contracteerproces op te lossen.

Een effectief contracteerproces en goede contracten tussen zorgverzekeraars en vrije beroepsbeoefenaren zijn essentieel. Voor de premiebetalers is het van belang dat zorgverzekeraars scherp kunnen inkopen op kwaliteit en prijs. Zo krijgen zij goede zorg voor een redelijke prijs. Ook moet de nominale premie betaalbaar blijven. Voor vrije beroepsbeoefenaars zoals apothekers en huisartsen is het van belang dat zij een goed tarief kunnen onderhandelen die past bij de kwaliteit van zorg.

De good contracting practices zijn gebaseerd op input van vertegenwoordigers van de beroepsgroepen en de zorgverzekeraars. In het overleg zijn knelpunten in het contracteerproces gedeeld en goede voorbeelden besproken. Hierdoor werd duidelijk dat aandacht voor de ervaren knelpunten nodig is en dat overleg tussen de verschillende partijen helpt om te leren van oplossingen van anderen. Een aantal brancheverenigingen en verzekeraars heeft al met succes knelpunten in het contracteerproces opgelost.

De NZa markeert met deze `Good contracting practices' een uitgangspunt voor de spelers in het veld om het contracteerproces tussen zorgaanbieders en verzekeraars te verbeteren. Het is vervolgens aan deze partijen en hun vertegenwoordigers zelf om dit proces verder te verfijnen en te verbeteren in 2011.