ChristenUnie




Notitie: `Werk moet lonend zijn voor Wajongeren'

woensdag 08 december 2010 16:58 Werk moet lonen. Dat moet ook gelden voor mensen met beperking die een Wajonguitkering ontvangen. ChristenUnie Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn presenteert vandaag een notitie over de Wajong, `Geen beperking voor (wa)jongeren!': "Salarisstijging of een extraatje voor getoonde inzet moeten niet meteen ingehouden worden op hun loonaanvullende uitkering." Die grens zou bij 120 procent van het wettelijk minumumloon moeten liggen, vindt Ortega-Martijn.

In de notitie doet het ChristenUnie Tweede Kamerlid voorstellen om de positie van Wajongeren te verbeteren. Ze doet dit aan de hand van verschillende gebieden waarop Wajongeren actief kunnen en willen zijn: studeren, werk zoeken, werken of ondernemen. "We moeten voor Wajongeren niet allerlei drempels opwerpen om de arbeidsmarkt op te gaan. Als gehele samenleving moeten wij er ons, samen met mensen met een beperking, inspannen voor hun participatie op de arbeidsmarkt."

Bewustwordingscampagne Ortega-Martijn wil dat het kabinet zich in gaat spannen voor brede maatschappelijke acceptatie van mensen met een beperking. "Alleen op basis van gelijkwaardigheid kan de integratie van burgers met een arbeidsbeperking op de arbeidsmarkt slagen." Daarom bepleit het Kamerlid een grootschalige bewustwordingscampagne die verder gaat dan een paar Postbus 51-reclames. "Het moet veel breder worden opgepakt door bedrijven te stimuleren Wajongeren in dienst te nemen en scholen te verplichten in het onderwijsprogramma er aandacht aan te besteden."


---