Ingezonden persbericht


GoudenHandjesDag op PCC Oosterhout

Enkele honderden meisjes en jongens gaan op woensdag 8 december a.s. praktisch aan de slag op PCC Oosterhout in Alkmaar. Tijdens deze GoudenHandjesDag maken ze kennis met onder meer de nieuwe, sterk praktijkgerichte vmbo/mbo-opleidingscombinatie Vakcollege Techniek.

Het Vakcollege Techniek startte ruim een jaar geleden met een flinke groep leerlingen die wel oren had naar een opleiding die voor 30% uit praktijk bestaat. Nu, in het tweede jaar, vormen ze een enthousiaste, hechte groep die ­ zoals de verwachting was - enorm trots is op hun vakkennis en vaardigheden. Inmiddels is duidelijk dat minimaal 95% van hen de opleiding zal voortzetten in het derde jaar. Een duidelijk bewijs dat al op relatief jonge leeftijd kiezen voor een echte techniekopleiding een prima idee is. Ruben Ploeg (14, Langedijk) heeft net een opdracht afgerond: ,,We moesten een zaklamp ontwerpen en maken. Ik heb mijn eigen geschetste ontwerp driedimensionaal uitgewerkt met het Autocad-programma en daarna gemaakt van onder andere buigbaar metaal. Ik heb 'r een 8 voor gekregen. Mijn ouders vonden mijn zaklamp mooi en zelf ben ik er ook wel trots op." Jur Koeckhoven (13, Zuid-Schermer): ,,We zijn nu net in groepjes begonnen met de bouw van een minidisco, compleet met bedrading voor de verlichting en zelfgebouwde geluidsversterker. Dat is echt wel een moeilijke opdracht. Na een schets hebben we de disco eerst op schaal van karton gemaakt. Ik ga komende week zorgen dat de autocad-tekening 120% goed is, want dan gaat het echte bouwen daarna ook veel makkelijker." Vestigingsdirecteur Johan Dekker is enthousiast over de resultaten van de opleiding tot nu toe: ,,Het basisprincipe van deze zesjarige vmbo/mbo-opleidingscombinatie is 'ontwerpen, maken, gebruiken'. Gebruikelijk binnen het vmbo is dat leerlingen een kant-en-klare werktekening krijgen van hetgeen ze moeten maken. Bij het Vakcollege Techniek is dat vanaf de allereerste lesdag totaal anders, want hier doen ze alles in een traject zelf; voor iedere opdracht formuleren ze zelf de eisen die ze aan hun ontwerp stellen, ze maken dan een gedetailleerd ontwerp, gaan vervolgens aan de slag met bouwen en tenslotte kijken of ze tijdens het proces dingen hebben moeten bijstellen. Ook beoordelen ze in hoeverre ze hun eigen criteria hebben gehaald. Wij merken nu al dat leerlingen door deze werkwijze meer betrokken zijn, veel kritischer leren kijken en actiever meedenken. Dat is heel bijzonder om te zien."

Kennismaken met het Vakcollege Techniek, maar ook met de eveneens sterk praktijkgerichte opleidingen Zorg&Welzijn en Economie van PCC Oosterhout, is mogelijk tijdens de GoudenHandjesDag op woensdag 8 december om 12.30 uur. Meisjes en jongens die geïnteresseerd zijn, zullen zich heel snel moeten aanmelden, want dat is mogelijk tot uiterlijk dinsdag 7 december via www.pcc.nu.