Raad van State


woensdag 8 december 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Baarn van het bestemmingsplan 'Drakenburgergracht-Zorg'. Het plan maakt de bouw mogelijk van drie woongebouwen op het terrein van zorginstelling Sherpa in Baarn. De drie gebouwen tellen in totaal 54 appartementen, zes zorgwoningen en één steunpunt. De ontwikkelaar van dit project is het niet eens met de bestemming 'maatschappelijk-zorg' die de gemeenteraad aan de appartementen heeft gegeven. De ontwikkelaar wil graag dat de appartementen ook de bestemming 'wonen' krijgen, zodat de appartementen aan een breder publiek verhuurd kunnen worden. De animo onder klanten van de zorginstellingen Sherpa en Amerpoort is volgens de ontwikkelaar beperkt. Hij vreest dat dit op den duur tot leegstand zal leiden. (zaaknummer 201002895/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft verleend voor een toiletgroep bij een 'boerengolf' terrein aan de Liedeweg in Haarlemmerliede. Omdat het bestemmingsplan deze toiletgroep niet toestaat, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. Het heeft verder vrijstelling verleend voor de ontvangst van beoefenaars en bezoekers van het boerengolf in een schapenschuur op het terrein. De rechtbank in Haarlem heeft in december 2008 een eerder beroep van een inwoner van de gemeente tegen de vergunning en de vrijstelling ongegrond verklaard. Het gemeentebestuur heeft in een brief aan de inwoner uitgelegd wat de gevolgen zijn van die uitspraak. Tegen die brief heeft de inwoner weer beroep ingesteld bij de rechtbank in Haarlem, die zijn beroep in februari 2010 niet-ontvankelijk heeft verklaard. Daartegen komt de man in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003196/1)

11.40 uur

Zitting over de drank- en horecavergunning die het college van burgemeester en wethouders van Wûnseradiel heeft verleend aan Hotel de Waag & Brasserie De Eerste Rang aan de Markt in Makkum. In de vergunning is bepaald dat uitsluitend vóór het hotel een terras van 41 m2 mag worden geëxploiteerd. Daarom is het horecabedrijf te verstaan gegeven de terrassen vóór de steeg tussen Markt 11 en Markt 13 en vóór het pand van café Romano te verwijderen. De eigenaar is het hier niet mee eens. Volgens hem zou de vorige eigenaar van het hotel een overeenkomst hebben gesloten met café Romano. Op grond van die overeenkomst zou het terras voor de deur van het café geëxploiteerd mogen worden door het hotel. De eigenaar komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Leeuwarden heeft in mei 2010 een eerder beroep van de eigenaar ongegrond verklaard. (zaaknummer 201005791/1)
11.45 uur
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Groningen heeft verleend aan projectontwikkelaar Parthenon voor een appartementencomplex aan de Oosterkade in Groningen. Omdat het bestemmingsplan een complex niet toestaat op die locatie, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling verleend. Een omwonende vreest dat zijn privacy en uitzicht worden aangetast en dat sprake zal zijn verminderde lichtinval in zijn woning. Daarom komt hij tegen de vergunning en vrijstelling in hoger beroep. De rechtbank in Groningen heeft in april 2010 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. (zaaknummer 201004959/1)
13.15 uur
wethouders van Zwolle heeft verleend voor een winkel met acht appartementen ('de Twaalf Apostelen') op de hoek van de Menno van Coehoornsingel en de Spinhuisbredehoek in Zwolle. Omdat het bestemmingsplan 'Noordereiland' het gebouw op die locatie niet toestaat, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling voor het bouwblok verleend. Het bouwblok maakt deel uit van de stedelijke vernieuwing van het bolwerk 'de Tanerij' waarvoor inmiddels een nieuw bestemmingsplan is opgesteld dat ook al in werking is getreden. Dat plan staat het bouwblok wél toe. Een aantal omwonenden verzet zich tegen het bouwplan. Volgens hen zal er sprake zijn van vermindering van woon- en leefgenot en van verlies van privacy, lichtinval en uitzicht. Ook vinden de omwonenden het gebouw te groot en vinden zij onder meer dat het gemeentebestuur naar alternatieve locaties had moeten kijken. Daarom komen ze in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Zwolle heeft in april 2010 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. (zaaknummers 201004973/1 en 201004974/1)