Gemeente Westvoorne


Kennisgeving plaatsing permanent geluidmeetstation in Oostvoorne

In opdracht van de gemeente Westvoorne heeft de DCMR Milieudienst Rijnmond onlangs een permanent geluidmeetstation geplaatst in Oostvoorne.

Het station bevindt zich aan de Duinoordseweg ter hoogte van nummer 51 en is bevestigd aan een lichtmast. Doel van het meetstation is het meten van al het aanwezige geluid in de nabijheid van het meetstation. Mogelijk is een trend te zien in de wijzigingen van het geluid vanwege weersomstandigheden. In de nabijheid van het meetstation is een meteostation geplaatst om de weersomstandigheden vast te leggen. Door continu te meten, heeft DCMR Milieudienst Rijnmond gegevens om mogelijke oorzaken van geluidhinder te verklaren.

Het meetstation bevindt zich nu in een testfase. Waarschijnlijk zal in december het station volledig operationeel zijn. De gemeten data zal dan te bekijken zijn op de website van de gemeente www.westvoorne.nl.

Al jaren ondervinden de bewoners van Oostvoorne hinder van het geluid afkomstig van het industriegebied Maasvlakte-Europoort. Met het project Geluid in Beeld, waarvan het eindrapport in 2009 is gepresenteerd, is meer inzicht verkregen in de overdracht van het geluid tussen de industrie en Oostvoorne. Het project heeft bevestigd dat weersomstandigheden van grote invloed zijn op de waarneming van het geluid in Oostvoorne. Ondanks dat de oorzaak van de periodieke toename van geluidsoverlast hiermee bekend is, is tevens geconstateerd dat zich vooralsnog geen oplossingen aandienen.