Ingezonden persbericht


Eindhoven, 6 december 2010

Stichting Virus heeft na 19 jaar de stekker eruit moeten trekken. Na vele jaren vol hoogtepunten zoals de goedbezochte en goedbezette Virus festivals, experimentele ViRi mini-festivals en het nog jonge Stukafest, is er helaas een eind gekomen aan een Virus-tijdperk.

Stichting Virus is een non-profit organisatie, die al bijna 20 jaar bestaat met behulp van enthousiaste jongeren die vrijwillig meehelpen met de organisatie van verschillende evenementen. De stichting streeft er niet alleen naar om de bezoeker een leuke en sfeervolle dag te bezorgen, maar heeft daarnaast nog een aanvullende doelstelling en ideologie: jongeren op een toegankelijke manier kennis laten maken met kunst en cultuur door een verrassende combinatie van diverse kunstdisciplines.

Dit doel streefde Stichting Virus na door jaarlijks het Virus festival te organiseren; een festival met verschillende kunstdisciplines zoals muziek, literatuur, film, beeldende kunst, theater en dans. Het Virus festival heeft zich in de loop van de jaren gemanifesteerd als een grensverleggend en grensoverschrijdend festival. In de zomer van 2007 vond de laatste editie plaats, waarna de stichting zich op kleinere evenementen richtte, zoals het studentenkamerfestival Stukafest. Bij Stukafest worden studentenkamers omgetoverd tot minitheaters. Bezoekers fietsen van kamer naar kamer waar ze gedurende de avond getrakteerd worden op een intiem optreden van nieuwe talenten uit de muziek, cabaret, film, theater, dans of literatuur.

Om verschillende redenen heeft het stichtingsbestuur besloten stichting Virus op te heffen. Belangrijkste reden daarvoor is dat het steeds lastiger blijkt om jongeren enthousiast te maken voor het organiseren van culturele activiteiten. De doelstelling van de stichting bleek daardoor de afgelopen jaren, ook op kleinere schaal, steeds moeilijker te realiseren. Ook het vinden en behouden van subsidiënten en sponsoren om de stichting financieel te ondersteunen is een moeilijke opgave gebleken in de afgelopen jaren. Deze combinatie van factoren heeft er toe geleid dat het spijtige besluit is genomen om een mooi Virus-tijdperk te beëindigen.

Stichting Virus heeft jarenlang kunnen bouwen op een groot netwerk van vrijwilligers en adviseurs. Zij hebben met hun inzet en kennis een fantastische bijdrage geleverd aan het neerzetten van mooie evenementen. Stichting Virus bedankt al deze betrokken mensen voor hun inzet, energie en hulp. Ook wil zij haar dank uitbrengen aan alle subsidiënten en sponsoren die de stichting al die jaren hebben ondersteund. In het bijzonder wil zij ook de TU/e bedanken voor de prettige samenwerking waarbij altijd kon worden gerekend op advies, steun en vertrouwen.

Stichting Virus hoopt dat in de toekomst nieuwe creatieve initiatieven voor en door studenten zullen ontstaan om Eindhoven te blijven bedienen van multidisciplinaire culturele evenementen. Zij onderzoekt momenteel de mogelijkheden om de organisatie van Stukafest onder te brengen bij een andere partij.