Nieuw onderzoek naar sociale stijging en daling in Nederland

08/12/2010 06:00

Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO)


- Sociale daling onder mannen neemt sterk toe. Voor de mannen tussen de 26 en 40 jaar geldt dat 19% een lager opleidingsniveau heeft dan hun ouders.


- De sociale ongelijkheid in de woonsituatie stijgt. Eigen woningbezit wordt een voorrecht voor kinderen die ouders hebben met een eigen huis.


- Extreem overgewicht komt steeds exclusiever voor bij lager opgeleiden. Lager opgeleiden zijn op jonge leeftijd al te zwaar, hoger opgeleiden worden dat op latere leeftijd.

Dit zijn enkele conclusies uit het onderzoek:

Naar een open samenleving?

Recente ontwikkelingen in sociale stijging en daling

In opdracht van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO).

De RMO heeft het onderzoek uitgezet met het oog op zijn advies over Sociale stijgers en dalers dat in 2011 verschijnt. Het onderzoek geeft recente gegevens over sociale stijging en daling in Nederland aan de hand van patronen in het onderwijs, de arbeidsmarkt, de woonsituatie, culturele participatie en gezondheid. Tevens legt het onderzoek een relatie tussen deze patronen en de gevolgen daarvan voor de sociale samenhang.

Nederland leek lange tijd op weg naar een open samenleving waar sociale herkomst minder belangrijk werd en de ongelijkheid tussen hoger en lager opgeleiden afnam. Dit onderzoek laat zien dat dit zeker niet voor alle sociale terreinen het geval is.

De studie is uitgevoerd door Jochem Tolsma en Maarten H.J. Wolbers, sociologen van de Radboud Universiteit Nijmegen. De gegevens zijn afkomstig van de Familie-enqu(ee)te Nederlandse Bevolking, een grootschalig, vijfjaarlijks, survey-onderzoek onder een representatieve groep Nederlanders.

Het onderzoek is te bestellen en te downloaden via www.adviesorgaan-rmo.nl





http://www.adviesorgaan-rmo.nl