Dienstenbond CNV

Nieuws

7 december 2010

Cao geldig voor hele Technische Groothandel

Door een besluit van het ministerie van sociale zaken is de cao voor de Technische Groothandel per 20 november 2010 geldig voor alle bedrijven in de branche. De cao is namelijk algemeen verbindend verklaard waardoor alle 45.000 werknemers in de branche een beroep kunnen doen op de cao . Voor 20 november was de cao alleen van kracht voor werknemers werkzaam bij een Technische Groothandel die lid is van de werkgeversorganisatie WTG.

De cao is afgelopen zomer tot stand gekomen tussen CNV Dienstenbond en WTG. De verschillende partijen die betrokken zijn bij de totstandkoming van de cao (waaronder CNV Dienstenbond) hebben het verzoek gedaan bij het ministerie om de cao algemeen verbindend te verklaren. Daarmee worden ook de werkgevers die niet lid zijn van de WTG gedwongen de cao toe te passen. Dit besluit is per 20 november genomen. In de cao is een loonsverhoging afgesproken van 0,75% per 1 oktober. Die verhoging hebben werknemers die werken bij een bedrijf dat lid is van de WTG dus in oktober al gehad. Nu moeten alle andere bedrijven in de branche per 20 november ook de loonsverhoging van 0,75% doorvoeren.

Wel of geen eenmalige uitkering van 0,25% in december? In de cao is afgesproken dat onderzocht wordt of een fonds voor levensfasebewust personeelsbeleid levensvatbaar en uitvoerbaar is. Dit fonds moet aan medewerkers de ruimte geven om verlofrechten te sparen en vrij op te nemen. Onder andere de seniorendagen zouden in dit fonds worden ondergebracht, waarbij rechten van medewerkers die reeds gebruik maken van deze dagen in stand blijven. Werkgevers zouden dit fonds vullen door een heffing van 0,25% van de loonsom. Afgesproken is dat wanneer op 30 november duidelijk is dat het geen kans van slagen heeft er in december een eenmalige uitkering van 0,25% gedaan wordt. Vakbonden en werkgevers hebben al veel uitgezocht. Het LBP-fonds lijkt haalbaar, maar dat is nog niet zeker. De komende maanden moet hierin nog meer duidelijk gaan worden. Wanneer blijkt dat het niet levensvatbaar is zal, zoals afgesproken in de cao, alsnog op een later moment de 0,25% eenmalig worden uitgekeerd. Nu er nog geen fonds is, blijven de afspraken over seniorendagen in stand.

Naleving cao
Als je werkgever de cao niet juist naleeft moet hij daarop worden aangesproken. Dat kan in eerste instantie door het onderwerp zelf bespreekbaar te maken. Maar kom je er niet uit, of wil je advies en ondersteuning dan kun je terecht bij één van de regiokantoren van CNV Dienstenbond. Kijk op onze website om te kijken met welk kantoor je contact op kunt nemen.

Voor vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kun je terecht bij bestuurder Wessel Breunesse, telefoonnummer 035-6460580 of per e-mail w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.