Inspectie voor de Gezondheidszorg


Werkwijze gefaseerd toezicht geëvalueerd

Nieuwsbericht | 08-12-2010

Onderzoeksbureau NIVEL heeft in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg haar werkmethode 'gefaseerd toezicht' geëvalueerd. De resultaten van dit onderzoek zijn vandaag gepubliceerd op www.nivel.nl. De inspectie is blij met dit onderzoek, omdat het concrete handvatten biedt om de kwaliteit en effectiviteit van het gefaseerd toezicht te verbeteren.

De inspectie gaat zich op de volgende verbeterpunten richten:
* We scherpen de focus van gefaseerd toezicht aan. We gaan ons vooral richten op risico's die (kunnen) leiden tot schade aan de patiënt als gevolg van zorg die niet aan de minimumkwaliteitsnormen voldoet.

* We gaan, in het licht van deze scherpere doelstelling, de bruikbaarheid van de huidige indicatorensets herzien.
* We onderkennen dat gefaseerd toezicht per zorgsector maatwerk is. We gaan per zorgsector bepalen of, en zo ja, op welke wijze, gefaseerd toezicht geschikt is.

* We blijven onderzoek doen naar de inhoud, validiteit en betrouwbaarheid van indicatoren.

Werkwijze gefaseerd toezicht
Gefaseerd toezicht is een van de methoden die de inspectie gebruikt om efficiënt en effectief te handhaven. Eerst brengt de inspectie, vooral met behulp van indicatoren, in kaart waar de risico's voor de kwaliteit van de zorg groot zijn. Vervolgens spoort zij via inspectiebezoeken of handhavingsmaatregelen zorgaanbieders aan tot kwaliteitsverbetering.

Gefaseerd toezicht verloopt in drie fasen:

* eerste fase: signaleren van risico's op basis van analyse van kwaliteitsinformatie en op basis van aanvullende informatie over de zorg en zorgaanbieder, voorbereiding op de tweede fase;
* tweede fase: inspectiebezoeken, oordeelsvorming en maatregelenbepaling;

* derde fase: bestuurlijke, tuchtrechtelijke en strafrechtelijke maatregelen.

IGZ werkt continue aan verbetering werkwijzen
De inspectie investeert veel in het continue verbeteren van haar methoden en werkwijzen. De IGZ wil een transparante en lerende organisatie zijn, om zo de kwaliteit van het toezicht op de gezondheidszorg steeds beter te maken. De afgelopen jaren heeft de IGZ veel gedaan aan onderzoek naar de effectiviteit van haar werkwijze, scholingstrajecten, intercollegiale toetsing en vernieuwing van toezichtinstrumenten. Ook heeft de IGZ afgelopen jaren een leerstoel 'effectiviteit van toezicht op de kwaliteit van de gezondheidszorg' ingesteld aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Meer informatie


* nivel.nl

* Gefaseerd toezicht