Ingezonden persbericht


COEN: Economisch herstel zet door en verbreedt zich Ondernemersvertrouwen stijgt weer in vierde kwartaal

Het ondernemersvertrouwen* is in het vierde kwartaal van 2010 duidelijk positief. Het herstel van het Nederlandse bedrijfsleven zet door, na een kleine onderbreking in het derde kwartaal. Een belangrijke trekker blijft de export. Daarnaast trekken nu ook de vraag naar personeel, de productie en het aantal orders bij toeleveranciers aan. Dit blijkt uit de resultaten van COEN, die vandaag door de Kamer van Koophandel zijn gepubliceerd.

Personeelsbestand groeit
Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis neemt het bedrijfsleven ook meer personeel aan dan ze laat afvloeien. De winstgevendheid verbetert in het derde kwartaal niet verder. In lijn daarmee nemen de investeringen (nog) niet toe. Wel verwachten meer ondernemers in 2011 te gaan investeren.

Herstel in alle sectoren behalve bouw
Het economisch herstel is het sterkst in de industrie, detailhandel, groothandel en zakelijke dienstverlening. De bouw blijft kampen met teruglopende omzetten.

Ondernemersvertrouwen positief
Het ondernemersvertrouwen is weer positief: de stijgende lijn van het economisch herstel is weer opgepakt. De inzinking van het ondernemersvertrouwen in het derde kwartaal ging gepaard met een kleine kwartaal-op-kwartaal krimp van de economische groei. Deze terugval werd vooral veroorzaakt door een verslechtering van de (omzet)verwachtingen in de bouw en in een aantal toeleverende bedrijfstakken. In de exportindustrie zette het herstel gewoon door.

In de regio's
In alle regio's is het ondernemersvertrouwen positief. In de regio's Amsterdam, Midden-Nederland, Gelderland en (Oost-)Brabant is het zelfs bovengemiddeld, vooral als gevolg van verwachte omzetstijging en uitbreiding van het personeelsbestand. De regio's Noord, Den Haag en Gooi-, Eem- en Flevoland vormen de achterhoede. Vooral de investeringsverwachtingen (Noord) en exportverwachtingen (Den Haag en Gooi- Eem- en Flevoland) blijven achter.

Conjunctuurenquête
De Conjunctuurenquête Nederland (COEN) is het gezamenlijke conjunctuuronderzoek van VNO-NCW, MKB Nederland, Centraal Bureau voor de Statistiek, Kamers van Koophandel en Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid. Dit onderzoek brengt vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven in kaart, uitgesplitst naar regio en bedrijfstak. Daarbij wordt in de analyse en de vraagstelling ingespeeld op actuele ontwikkelingen. De enquête is gebaseerd op kwalitatieve verwachtingen van ondernemingen en geeft daarom een stemmingsbeeld van ondernemers over de huidige en toekomstige gang van zaken.


* De index van het Ondernemersvertrouwen is de optelsom van negatieve en positieve verwachtingen van vier indicatoren: omzet, export, investeringen en werkgelegenheid.