Ministerie van Financiën

Staat legt beslag op claim Ageas op aandelen ABN AMRO Bank

Nieuwsbericht | 08-12-2010 | Overzicht staatsdeelnemingen

De Staat heeft beslag gelegd op een claim van Ageas (het voormalige Fortis) op aandelen in ABN AMRO Bank.

Het beslag hangt samen met de afwikkeling van `mandatory convertible securities', obligaties die gisteren zijn omgezet in aandelen Ageas.

Fortis Bank Nederland (nu ABN AMRO Bank) was een van de instellingen die deze instrumenten heeft uitgegeven. Ageas claimt dat het in verband hiermee aanspraak krijgt op nieuw uit te geven aandelen in ABN AMRO Bank ter waarde van EUR 2 mrd.

De Staat is van oordeel dat deze aanspraak van Ageas bij de koop van Fortis Bank Nederland, op 3 oktober 2008, uitdrukkelijk is vervallen. De strekking van de koopovereenkomst was dat de Staat 100% van de aandelen in Fortis Bank Nederland verkreeg.

Mocht Ageas zijn claim toch doorzetten, dan maakt dat Ageas schadeplichtig en kan de Staat eisen dat Ageas de aanspraak op nieuwe aandelen overdraagt aan de Staat. Ter verzekering van deze claims van de Staat is nu beslag gelegd.

Zowel Ageas als de Staat heeft eerder laten weten de openstaande punten rond de overname van de Nederlandse voormalige Fortis-delen in der minne te willen regelen. De beslaglegging is een noodzakelijke stap vanwege de conversiedatum van 7 december 2010, maar doet niet af aan het streven naar een schikking.