Ingezonden persbericht


Doorn, 8 december 2010
PERSBERICHT

Spaarloon pakt gunstig uit voor woonbranche

Het vrijgevallen spaarloon heeft goed uitgepakt voor de woonbranche. Dankzij deze fiscale maatregel van het Ministerie van Financiën is alleen al in de eerste maand na invoering een bedrag van ongeveer 268 miljoen euro in de woonbranche geïnvesteerd. Dat is 6,7% van het in totaal vrijgevallen spaarloon tegoed van 4 miljard euro. CBW-MITEX verwacht dat de branche de laatste weken van december en januari 2011 het extra omzeteffect zal merken van het spaarloon dat wel werd opgenomen, maar nog niet besteed. Doorgaans wordt dan veel in woninginrichting geïnvesteerd door de consument.

Vooraf schatte het Centraal Bureau voor de Statistiek in dat vanaf 15 september zo'n 600 miljoen van het totale bedrag voor consumptieve bestedingen gebruikt zou worden. Bijna 42% daarvan blijkt specifiek in de woonbranche besteed in de eerste maand van het vrijvallen van het spaarloon. Het gaat dan bijvoorbeeld om investeringen in meubels, keukens, een verbouwing en overige onderhoud werkzaamheden. De consument profiteert daarbij extra, omdat voor arbeidskosten bij het plaatsen van een keuken, een verbouwing of het leggen van een harde vloer het verlaagde BTW tarief van 6% geldt. Deze maatregel geldt in ieder geval nog tot 1 juli 2011.

Relatief vaak werd het geld opgenomen door huishoudens met kinderen en door 55-plussers. Ook werd het spaarloon relatief vaak consumptief besteed door mensen met een relatief laag netto inkomen en mensen die in een sterk stedelijk gebied wonen.

Representatief
Dat blijkt uit onderzoek dat werd verricht door CentErpanel. Het gaat om een representatieve steekproef onder personen tussen 20 en 70 jaar. Het onderzoek werd uitgevoerd in de eerste maand na het vrijvallen van het spaarloon.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie,