Arbeidsmigratie stijgt naar 180.000

08/12/2010 09:27

ABU

De toestroom van arbeidsmigranten uit Polen en andere Oost-Europese landen gaat de komende jaren bijna verdubbelen. Nu komen jaarlijks nog ongeveer 100.000, voornamelijk Poolse, arbeidskrachten al dan niet tijdelijk naar Nederland. In 2015 zijn dat er volgens de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) ruim 180.000. Dit blijkt uit een enqu(ee)te onder de ABU-leden. Om de stroom van arbeidsmigranten in goede banen te leiden en goed te huisvesten is het noodzakelijk dat gemeenten dezelfde huisvestingsregels gaan hanteren. De ABU roept daarom op tot één landelijke huisvestingsnorm.

Op dit moment bemiddelen ABU-uitzendbureaus bijna 48.000 arbeidsmigranten per jaar. Vorig jaar waren dat er nog ruim 37.000. De bemiddeling van arbeidsmigranten heeft een groei doorgemaakt van 30 procent en volgens de leden blijft dit aantal verder groeien.

Adjunct-directeur drs. J.H. (Jurriën) Koops van de ABU is voorstander van landelijke uniforme regels voor de huisvesting van arbeidsmigranten. "Wij hebben zelf strikte regels voor de kwaliteit van de huisvesting vastgelegd in onze CAO voor Uitzendkrachten en zichtbaar gemaakt met het huisvestingskeurmerk Certified Flex Home, maar vrijwel iedere gemeente hanteert andere regels omtrent toewijzing, kwaliteit en handhaving. De oorzaak is dat iedere gemeente de huisvesting van arbeidsmigranten anders benadert. Bij de ene gemeente valt het onder logiesverordening, bij de andere onder kamerverhuur en bij weer een andere is er geen aparte verordening en gelden de regels van het gebruiksbesluit. Dat werkt niet. Van belang is om landelijke eenduidigheid te krijgen in de juridische status van huisvesting arbeidsmigranten. Zo weten gemeenten en uitzendbureaus precies waar ze aan toe zijn en kunnen de normen die de branche hanteert hier beter op worden afgestemd."

In de enqu(ee)te is gevraagd naar het soort huisvesting dat door werkgevers aangeboden wordt. Huisvesting in reguliere woonhuizen neemt af. Uitzendorganisaties die werken met arbeidsmigranten zien steeds vaker af van deze vorm van huisvesting, mede als gevolg van gemeentelijke problemen. Gevolg is dat alleen malafide uitzendbureaus en huisjesmelkers achterblijven met alle gevolgen van dien. Grootschalig huisvesten wint sterk aan belang. In het afgelopen jaar verdubbelde het aantal migranten dat zo wordt gehuisvest tot bijna 25 procent van het totaal.

Koops: "Grootschalig huisvesten is in en zal de komende jaren sterk groeien. De ABU roept gemeenten op daar lokaal op in te spelen en de handen in één te slaan met de uitzendbranche om straks 180.000 migranten van een bed te kunnen voorzien."

Slechts een vijfde van de arbeidsmigranten verblijft langer dan een halfjaar in Nederland. Gemiddeld blijven zij ruim negen maanden in Nederland. Ruim 90 procent van de uitzendbureaus verwacht de komende jaren fors meer arbeidsmigranten te bemiddelen. De arbeidsmigranten die via de ABU-uitzendbureaus werken zijn met name werkzaam in de transport, voedingsindustrie en tuinbouw. De meeste arbeidsmigranten wonen in West-Brabant (bijna een op de vijf) gevolgd door de Duin- en Bollenstreek en Aalsmeer, Oost-Brabant en Gelderland.