Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 8 december 2010

Jongeren in Amersfoort zijn actiever

Amersfoortse jongeren van 10 tot en met 22 jaar doen actiever mee aan de Amersfoortse samenleving. Ze zitten langer op school, sporten vaker en gaan meer naar evenementen in vergelijking met zes jaar geleden. Dat blijkt uit de Jongerenstadspeiling 2010.

1632 Amersfoortse jongeren (een respons van 38%) tussen 10 en 22 jaar hebben meegedaan aan de Jongerenstadspeiling. Deze Amersfoortse jongeren beantwoordden in het voorjaar 2010 zo'n 70 vragen over onder meer school, werk, vrije tijd en problemen. In 1996 en 2004 vond de Jongerenstadspeiling ook plaats, met over het algemeen dezelfde vragen. "Dat zoveel jongeren meegedaan hebben, vind ik zeer stimulerend", aldus Gert Boeve, plaatsvervangend wethouder Jeugd. Jongeren hebben veel ideeën over wat ze anders zouden willen in hun stad of buurt. "Daarmee laten de jongeren zien dat ze betrokken zijn bij de stad en dat ze hun stem willen laten horen. Hun wensen gebruiken we bij het maken van nieuwe plannen."

Uit de Jongerenstadspeiling blijkt dat jongeren meer en langer op school zitten. Ze sporten vaker (80% sport één keer per week of vaker) en gaan meer naar (Amersfoortse) evenementen, concerten en musea. Ook doen de jongeren meer vrijwilligerswerk vergeleken met zes jaar geleden (2010: 10%, 2004: 6%). Wethouder Boeve: "Die actieve houding van jongeren vind ik voor de stad Amersfoort heel belangrijk."

Jongeren maken zich wel wat meer zorgen dan in 2004. Bijna de helft piekert veel over één of meerdere zaken. 22% van de jongeren met problemen bespreekt dit met een professional (4% meer dan in 2004). Voor het eerst is in de Jongerenstadspeiling gevraagd naar het veilligheidsgevoel. 28% van de jongeren voelt zich wel eens onveilig in de eigen buurt. In Liendert en Kruiskamp voelt het merendeel zich wel eens onveilig. Jongeren noemen veiligheid in de buurt ook het vaakst als onderwerp waarvoor de gemeente moet zorgen.

Amersfoort Jong
De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in de Amersfoortse jeugd onder de noemer Operatie Amersfoort Jong. Dit jeugdbeleid loopt tot eind 2011. Volgend jaar wordt het nieuwe jeugdbeleid vanaf 2012 vastgesteld. De uitkomsten van onder meer de Jongerenstadspeiling gebruikt de gemeente bij de ontwikkeling van nieuw beleid, bijvoorbeeld op het gebied van sport, cultuur, veiligheid en jeugd algemeen.

Het rapport van de Jongerenstadspeiling, inclusief samenvatting, staat op www.amersfoort.nl/jongerenstadspeiling.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort