Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Nijmegen, 8 december 2010

Start FIRA per 8 december 2010

ONAFHANKELIJKE TOETS VOOR DUURZAAM INKOPEN

Ondernemers en inkopers kunnen vanaf nu gemakkelijker hun bedrijfsstrategie versterken met duurzaam inkopen. Dat kan door een nieuw onafhankelijk ratingsysteem dat vergelijkenderwijs de duurzaamheidsprestaties van leveranciers aangeeft. FIRA ontwikkelde het systeem in nauwe samenwerking met ABN AMRO, Achmea, NEVI, IBM en Rabobank. FIRA Rating System(c) brengt duurzame vraag en aanbod bij elkaar. Daardoor wordt ook de ketensamenwerking tussen afnemers en leveranciers gestimuleerd.

Duurzame bedrijfsvoering gemakkelijker maken
()
'De sleutel tot een duurzamere wereld ligt bij het bedrijfsleven. De keuzes die bedrijven maken hebben grote invloed op onze wereld. Daar worden de verschillen gemaakt. Door duurzame keuzes commercieel interessant te maken voor de markt wordt continue vooruitgang in duurzaamheid vanzelfsprekend', aldus Lex de Bruijn, directeur van FIRA. Volgens hem leert de ervaring dat inkopers en leveranciers in toenemende mate behoefte hebben aan betrouwbare en transparante informatie. 'FIRA is door dit systeem dé MVO kennismakelaar. Wij bieden zekerheid in duurzaamheid. Leveranciers kunnen zelf hun duurzame prestaties bepalen, bewaken en in de markt zetten. FIRA garandeert onafhankelijkheid en toetst jaarlijks de duurzaamheidsinformatie van bedrijven'.

Duurzame leveranciers en duurzame inkopers vinden elkaar FIRA zorgt ervoor dat afnemers gemakkelijk en snel kunnen kiezen voor de juiste partner. Daardoor ontstaat een efficiënter en transparanter inkoopproces, waarbij het duurzaamheidsbeleid gebaat is. Door de onafhankelijke positie biedt FIRA de zekerheid dat de duurzame bedrijfsstrategie van ondernemingen betrouwbaar is. Ook voor leveranciers biedt FIRA voordelen. Zij werken efficiënter omdat zij hun duurzaamheidsprestaties in het FIRA Rating System(c) invoeren, bijwerken, laten toetsen en vervolgens kunnen ontsluiten aan potentiële afnemers. Leveranciers kiezen zelf het prestatieniveau dat voor hen commercieel loont. Het systeem zorgt voor structurering en ondersteunt de leverancier bij het zelfstandig opzetten en uitvoeren van het duurzaamheidsbeleid.

FIRA
FIRA is een nieuw Nederlands bedrijf dat een ratingsysteem heeft ontwikkeld dat de duurzaamheidsprestaties van leveranciers kan beoordelen. Het systeem is gebaseerd op de meest gangbare richtlijnen, waaronder ISO26000. Het systeem vergelijkt de gegevens van leveranciers per sector. De onafhankelijke vergelijking leidt tot een rangschikking in overzichtelijke categorieën. FIRA controleert de informatie van leveranciers jaarlijks. Daarmee biedt FIRA via een geavanceerd beoordelingssysteem inkopers getoetste informatie om duurzame keuzes te makken, passend in de bedrijfsstrategie van de onderneming.