Ingezonden persbericht


Het volgende boek is zojuist verschenen bij Kosmos Uitgevers:

Opa Toetoet raakt de kluts kwijt

Hoe vertel je aan je kleinkind dat opa of oma begint te dementeren?

Chris Veraart
(Klik op de link voor een digitaal exemplaar: http://issuu.com/kosmos-uitgevers/docs/opa_toetoet)

Kinderen vangen vaak uitstekend signalen op. Als er in hun omgeving iets aan de hand is, voelen zij dit feilloos aan. Ook als opa of oma begint te dementeren, merken kinderen dat meestal. In Opa Toetoet raakt de kluts kwijt legt Chris Veraart op heldere wijze uit wat er gebeurt als een grootouder dementeert. Het boek is kleurrijk geïllustreerd door Gerrie Hondius.

Opa Toetoet vindt dat de mensen om hem heen veranderen. Ze doen een beetje gek. De mensen om Opa Toetoet heen merken dat hij vergeetachtig wordt. Eerst vergeet hij dagelijkse dingetjes. Dan weet hij ook de naam van kleindochter Roos niet meer. Hij is aan het dementeren.

Chris Veraart beschrijft de dagelijkse gebeurtenissen zoals Opa Toetoet ze zelf beleeft. Hij doet niet gek. Nee, de wereld om hem heen begrijpt hem steeds verkeerd. In Opa Toetoet raakt de kluts kwijt komen de twee werelden van dementerende grootouders en hun kleinkinderen op een mooie manier samen. Voor iedereen tussen de vier (om voor te lezen) en tachtig jaar (om zelf te lezen). In Nederland zijn er ruim 300.000 dementerende opa's en oma's.

Chris Veraart (1944) is vader, grootvader, advocaat en schrijver. Eerder schreef hij Valse Zeden en Het geheim van Opa Toetoet. Gerrie Hondius (1977) is striptekenaar, illustrator, cartoonist en romanschrijver. Ze illustreerde ook Het geheim van Opa Toetoet.

NOS-documentaire zendt op maandag 13 december een documentaire uit over Chris Veraart. 'Het gaat slecht, verder gaat het goedâ¤Y is een film over het leven van advocaat, schrijver en dichter Chris Veraart. De 66-jarige Veraart, een van de bekendste zedenadvocaten van Nederland, weet sinds 1980 dat hij multiple sclerose (MS) heeft. Hierdoor is zijn leven radicaal veranderd. De beperkingen die de ziekte hem oplegt, dwingen hem ingrijpende keuzes te maken. 'De dag gaat ten onder aan gekut en gepruts', zegt hij treffend in de documentaire, waarvoor regisseur Arjan Nieuwenhuizen hem de afgelopen vijf jaar intensief volgde. De NOS-documentaire van vijftig minuten wordt maandag 13 december, in het kader van het 30-jarig jubileum van de stichting MS Research, van 19.20 tot 20.15 uur uitgezonden op Nederland 2.

Opa Toetoet raakt de kluts kwijt
Chris Veraart
ISBN 978 90 215 4903 3
Prijs ¤ 17,995
Verschijningsdatum: 6 december 2010




Ingezonden persbericht