Ingezonden persbericht


Persbericht

Schaalbaar maken van regelgeving voor het mkb is noodzaak

Nieuwegein, 8 december 2010; Gisteren heeft SRA haar reactie verstuurd op het Groenboek 'Beleid inzake controle van financiële overzichten: lessen uit de crisis' van Eurocommissaris Barnier. Het Groenboek is een goed startpunt voor de internationale discussie over de kwaliteit van accountants en van financiële verantwoordingen, zeker geen eindpunt. Gezien de vragen die leven in het maatschappelijke veld, is het van belang dat vanuit de professie adequate antwoorden komen op zaken als concurrentieverhoudingen binnen de financiële markt, het toezicht, systeemrisico's bij grote kantoren, de onafhankelijke rol van de auditor en een goede verankering van de positie van professionals/kantoren in de verschillende segmenten in de markt (financiële sector, OOB en mkb/overige).

SRA constateert mede met de Europese Commissie dat er een verwachtingskloof bestaat tussen de wensen van de huidige maatschappij en wat de accountant nu doet. Het is van belang om deze verwachtingskloof te dichten, onder meer door de lat te leggen langs huidige wet- en regelgeving. In haar reactie benadrukt SRA onder meer dat de huidige wet- en regelgeving te weinig onderscheid maakt tussen grote beursgenoteerde ondernemingen (OOB) en het mkb. Daardoor wordt het mkb-segment (middelgrote en kleine ondernemingen) opgezadeld met onnodige zware eisen. In dat kader onderstreept SRA de zienswijze van de Commissie waarin zij de noodzaak van een gedifferentieerde en gekalibreerde aanpak benadrukt die is afgestemd op en evenredig is aan de grootte en kenmerken van zowel de gecontroleerde onderneming als de auditor.

SRA pleit voor het optimaliseren van helderheid en transparantie van de normstelling waardoor naleefbaarheid en handhaving beter kunnen worden gewaarborgd. Heldere en transparante regelgeving moet daarbij een aanvaardbaar en noodzakelijk onderscheid maken tussen OOB en mkb. Wij pleiten daarbij echter niet voor een separate NV COS voor het mkb maar wel voor het schaalbaar maken van regelgeving voor het mkb.

Daarnaast is SRA voorstander van harmonisatie, standaardisatie en internationale koppelingen van regelgeving.

Daar waar het gaat om de vraag naar een strikte scheiding tussen controle en advies, raadt SRA dat ten zeerste af; zeker in het mkb-segment. Het maatschappelijk verkeer, de Tweede Kamer, vraagt juist om een accountant die de zogenoemde 'huisartsenfunctie' uitoefent in het mkb. SRA sluit zich in dat kader aan bij de reactie van het Nederlandse kabinet op het Groenboek, waarbij we met name verwijzen naar de enorme toename van de administratieve lasten voor het omvangrijke mkb-segment én het ontstaan van begripsverwarring rond 'gecontroleerde jaarrekening'.

Noot voor de redactie,