Gemeente Nijmegen

Intermezzo's in het Besiendershuis

Het 16e eeuwse Besiendershuis biedt de komende tijd onderdak aan extra kunstinitiatieven. In de perioden tussen de officiële artists-in-residence is er ruimte voor 'Intermezzo's'. Florentijn Hofman en Mariës Hendriks zijn de eersten die hiervoor zijn uitgenodigd. Florentijn Hofman verblijft in het Besiendershuis tijdens de opbouw van zijn 'Uitkijkkonijn'. Mariës Hendriks laat in de donkere periode rond de kerst het Besiendershuis bewegen in licht.

Straight Flow

In oktober startte het artist-in-residence project 'Straight Flow' (vrije doorstroom) in het Besiendershuis. Schrijver Thomas Verbogt was de eerste gast die op uitnodiging van de gemeente zijn intrek nam in het bijzondere pand.

De gemeente stelt met dit project een aantal Nijmeegse cultuurorganisaties in de gelegenheid om een speciale gast uit te nodigen. Het resultaat van de samenwerking tussen de organisatie en hun gast wordt aan het eind van de verblijfsperiode getoond in een voor het publiek toegankelijke afsluitende eindmanifestatie. Voor 2011 zijn de organisaties Galerie Marzee, Commissie Beeldende Kunst van de Radboud Universiteit en het UMC St Radboud, Literair Productiehuis Wintertuin en het Architectuur Centrum Nijmegen, uitgenodigd om gastheer te zijn.

Intermezzo's

Het verblijf van de gasten in kader van het Straight Flow Project duurt telkens twee maanden. Dat betekent dat er gedurende het jaar nog aantal maanden ruimte overblijft om aandacht te schenken aan andere culturele zaken. Die nevenactiviteiten krijgen de naam Intermezzo.

In de intermezzo's wil het Besiendershuis onderdak bieden aan 'zwervende' Nijmeegse cultuurprojecten.

Vanaf eind december tot en met begin februari vinden de eerste intermezzo's plaats. Daarna wordt het huis gebruiksklaar gemaakt voor de tweede gast van het Straight Flow-project. Galerie Marzee is gedurende de maanden maart en april de eerste gastheerorganisatie van 2011. De naam van de artist-in-residence wordt volgend jaar bekend gemaakt.

Intermezzo #1

Van 23 december tot en met 30 december toont beeldend kunstenaar Mariës Hendriks haar werk Meanwhile Moment - 7 in het Besiendershuis in Nijmegen. Het filmisch kunstwerk wordt, tussen 18.00 en 22.00 uur, van binnen naar buiten op de grote glas-in-lood-ramen aan de voorzijde van het Besiendershuis geprojecteerd. Meanwhile Moment - 7 toont een panoramisch beeld, een rit langs een oneindig lange kaarsrechte weg door het bos. De projectie maakt van het Besiendershuis een tijdelijk lichtbaken aan de Waalkade. De opening is op 23 december 2010 om 19.30 uur

Intermezzo #2

In december en januari verschaft het AIR Besiendershuis tijdelijk onderdak aan kunstenaar Florentijn Hofman en zijn team bij de voorbereidingen en de opbouw van het 'Uitkijkkonijn'. Dit elf meter hoge kunstwerk wordt grotendeels afgebouwd in de voormalige pershal van De Gelderlander. Vanaf half januari zal het tijdelijke kunstwerk een plek innemen in het Valkhofpark. Hofman maakt dit beeld in opdracht van de gemeente Nijmegen. Nijmegen wil de komende jaren een aantal 'tijdelijke' kunstwerken realiseren. Het tijdelijke karakter van kunst biedt kansen om projecten te realiseren die meer gewaagd zijn en de discussie over kunst aanwakkeren. De visuele impact van het konijn zal niet onopgemerkt blijven. Zeker ook niet voor wie vanaf de Waalbrug de stad inrijdt. Bezoekers van het park kunnen het kunstwerk ook betreden. Via een trap in het kunstwerk is een platform te betreden met uitzicht over de Waal.

Donderdag 9 december treedt Florentijn Hofman op in Lux, bij 20x20, aanvang 20.00 uur.

Naast het verschaffen van onderdak aan de kunstenaar en zijn team, zal AIR Besiendershuis ook de diverse werkzaamheden van dichtbij volgen en documenteren. Informatie over de voortgang van de realisatie is te volgen op www.airbesiendershuis.nl.

Voor meer informatie over de kunstenaars en hun projecten zie de bijlagen. (onderaan)




Gemeente Nijmegen