Ingezonden persbericht


Persbericht

Verkeerde beslissing bij boer zoekt vrouw?

Culemborg, 8 december 2010 Bij de Boer zoekt vrouw uitzending van 5 december leek een van de deelnemers een verkeerde beslissing te nemen. De beelden lieten zien dat de gladiolenteler tijdens een fikse onweersbui een bespuiting uit ging voeren. Zo'n bespuiting heeft geen zin, want het middel spoelt van de plant. Gelukkig zien we dan ook dat de teler stopt met spuiten. Verschillende bollentelers gebruiken BeslissingsOndersteunende Systemen (BOS). Deze BOSsen helpen niet bij de partnerkeuze maar wel bij het kiezen van het optimale moment voor bespuiting met gewasbeschermingsmiddelen. Het gebruik van BOS-systemen is een van de duurzame maatregelen die de campagne `Duurzaam telen, begint bij jou' onder de aandacht brengt.

Yvon Jaspers is eigenlijk een BOS Om een goede kwaliteit gladiolen te telen is het soms nodig ziekten en plagen te bestrijden. Bob Bisschops (DLV Plant): "Het is belangrijk op het juiste moment te spuiten. Een BOS-systeem kan ondersteunen bij de beslissing wanneer te spuiten. Eigenlijk is een BOS voor gewasbescherming wat Yvon Jaspers is voor de partnerkeuze bij Boer zoekt vrouw. Ze kunnen helpen bij de beslissing, maar uiteindelijk is het de teler die zelf de beslissing neemt." Duurzame maatregelen Naast het gebruik van BOS-systemen zijn een aantal andere duurzame maatregelen beschikbaar voor de bollenteelt, zoals 1. Goede monitoring op aaltjes besmetting in plantgoed en perceel is belangrijk zodat de juiste maatregelen op het juiste moment genomen worden. Plagen zoals aaltjes kunnen aanzienlijke schade veroorzaken in de bloembollenteelt.

Persbericht: Verkeerde beslissing bij boer zoekt vrouw?



Persbericht

2. inundatie vormt op de duinzandgronden in Zuid-en Noord-Holland bij de vruchtwisseling een praktische en effectieve maatregel. Inundatie, het voor langere tijd onder water zetten van een perceel, bestrijdt o.a. stengelaaltje, wortellesieaaltje, zwartsnot, diverse onkruiden en opslag. 3. Bewuste middelenkeuze op basis van milieubelasting. Bij middelenkeuze is naast effectiviteit en kosten, de milieubelasting een belangrijk aspect om in de keuze mee te nemen. De markt vraagt steeds meer naar duurzaam geteelde producten. Dit creëert vraag naar bloembollen met een milieukeurmerk, bijvoorbeeld MPS. Informatie over de milieubelasting van gewasbeschermingsmiddelen staat in de milieueffectkaarten van tulp, narcis, hyacint en lelie. www.duurzaamtelenbegintbijjou.nl De website van de campagne biedt informatie en nieuws over duurzame maatregelen in alle teelten in Nederland, inclusief de bollenteelt. Henk Angenent is boegbeeld van de campagne. CLM, DLV Plant, Projecten LTO Noord, ZLTO, Arvalis en GBE communicatie voeren deze campagne uit in opdracht van het ministerie van EL&I. Voor meer informatie www.duurzaamtelenbegintbijjou.nl Peter Leendertse (CLM): 0345 - 47 07 51 en 06 - 22 22 92 55








---- --