Ingezonden persbericht


Amsterdam West zet eerste stap op de weg naar Open Data

De stadsdeelraad van Amsterdam West heeft ingestemd met een onderzoek naar de mogelijkheden van Open Data, een voorstel van D66, GroenLinks en de PvdA. Daarmee sluit het stadsdeel zich aan bij de Open Data beweging die overheidsgegevens vrij toegankelijk maakt voor bewoners en ondernemers. Ervaringen in andere landen hebben aangetoond dat dat resulteert in transparantie en kostenbesparing.

De overheid heeft veel nuttige informatie in huis voor bewoners, bedrijven en instellingen, die tot dusver nauwelijks toegankelijk is. Uit de gedachte dat daar verandering in moet komen is de Open Data beweging ontstaan. In de VS, Canada, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië heeft het openbaar stellen van overheidsinformatie al tot meerdere succesvolle initiatieven geleid. Zo hebben ondernemers in San Fransisco een applicatie ontwikkeld met informatie over alle openbare toiletten en hebben creatieve bewoners in Nieuw-Zeeland de landelijke overheid geholpen aan besparingen van in totaal circa ¤1 miljard.

Het Open Data-idee is nu ook in Nederland geland. In stadsdeel Amsterdam Centrum is al een plan aangenomen om de eerste bestanden beschikbaar te stellen voor iedereen. Geïnspireerd door de ervaringen in het buitenland en de ideeën van de collega's in het Centrum wil ook de stadsdeelraad van Amsterdam West de eerste stappen zetten.

"Wij beseffen dat dit een behoorlijk cultuurverandering voor de stadsdeelorganisatie is.", aldus initiatiefnemer en D66 raadslid Peter Jasperse, "Maar door een open uitwisseling van informatie zal Open Data de bewoners en het stadsdeel uiteindelijk veel gemak en besparingen opleveren. Als het stadsdeel slim is, werkt zij daarbij samen met andere stadsdelen en de Centrale Stad." In de motie wordt gevraagd aan het Dagelijks Bestuur om voor 1 oktober volgend jaar de resultaten van het onderzoek te melden. Dan kan voor 2012 eventueel de volgende stap gezet worden
---

Einde persbericht