Prehistorische grafheuvels onderzocht


Leiden, 20101208 -- Archeoloog David Fontijn en wetenschapsjournalisten Evert van Ginkel en Yuri van Koeveringe stelden twee boeken samen over het grafheuvelonderzoek dat in 2006 op de Utrechtse heuvelrug werd uitgevoerd.

De wetenschappelijk uitgave Living near the Dead en het publieksboek Op de randen van de Rug geven een beeld van het onderzoek dat Leidse archeologen in 2006 deden naar twee prehistorische grafheuvels in de bossen bij Elst, gemeente Rhenen. De onderzoekers wilden de ouderdom van de grafheuvels vaststellen en zich een beeld vormen van het landschap waarvan ze deel hadden uitgemaakt. Tot hun verrassing bleek dat de grafheuvels geen afgelegen rituele plekken voor begrafenisceremonies waren, maar middenin de bewoonde wereld lagen.

Bewoning naast en op grafheuvels

Een van de onderzochte grafheuvels was in de bronstijd (ca. 1700 v.Chr.) direct op een boerenerf gebouwd en later, in de ijzertijd (ca. 250 v. Chr.), hebben waarschijnlijk mensen pal naast en zelfs op de grafheuvels gewoond en gewerkt. En ook al werd het hele terrein een groot open boerenlandschap in de latere ijzertijd (ca. 250 v. Chr.), toch werden de grafheuvels nooit weggehaald of verstoord. Er was in de prehistorie blijkbaar een groot respect voor deze grafmonumenten, die toen al heel oud waren.

Project Ancestral Mounds

Het onderzoek aan de grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug is onderdeel van het NWO-project Ancestral Mounds, dat onder leiding staat van dr. David Fontijn, prof.dr. Annelou van Gijn en prof.dr. Corrie Bakels. Het is een multidisciplinair project dat de landschappelijke setting van rituele landschappen uit de prehistorie onderzoekt en kijkt naar de relatie tussen het landschap van de doden en dat van de levenden. Lokale overheden en grootgrondbezitters zijn medefinanciers van het onderzoek. Het boek Living near the Dead is bekostigd door NWO en de Universiteit Leiden. Op de randen van de Rug is gefinancierd door de provincie Utrecht.

Living near the dead: The barrow excavations of Rhenen-Elst: Two millennia of burial and habitation on the Utrechtse Heuvelrug, David Fontijn (ed.)
ISBN 9789088900556
Op de randen van de Rug - grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug.
Evert van Ginkel en Yuri van Koeveringe
ISBN 9789088900471





Ingezonden persbericht