Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

23 augustus 2010

Politicus Frans Timmermans bekleedt 3e Vrede van Utrecht Leerstoel

Frans Timmermans, oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, bekleedt in het najaar van 2010 de Vrede van Utrecht Leerstoel bij het Centre for the Humanities aan de Universiteit Utrecht. Zijn gasthoogleraarschap zal in het teken staan van de relatie tussen Europees burgerschap en de rol van de Europese universiteiten. Naast zijn oratie op 8 december vinden er dit najaar diverse publieke lezingen, symposia, seminars en masterclasses plaats.

Welke rol hebben de Europese universiteiten in de kennismaatschappij en -economie? Hoe beantwoorden de universiteiten de Europese vraag naar kwaliteit en excellentie in onderwijs en onderzoek? Wat is de relatie tussen Europees burgerschap, culturele diversiteit en Europese universiteiten? Frans Timmermans zal zich dit najaar onder andere op deze vragen focussen.

Frans Timmermans

Frans Timmermans was staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (belast met Europese Zaken) in Kabinet Balkenende IV. Belangrijk thema van zijn beleid was het vergroten van het draagvlak voor de Europese integratie. In april 2010 verscheen zijn boek 'Glück Auf, het relaas van een Limburgse Europeaan'.

Activiteiten

Tussen 13 en 22 oktober en tussen 6 en 10 december zullen een aantal publieke lezingen, diverse symposia, seminars en culturele evenementen onderdeel uitmaken van Timmermans' gasthoogleraarschap. Op 8 december 2010 is zijn oratie. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht in samenwerking met Vrede van Utrecht. Kijk voor alle informatie over de activiteiten op www.uu.nl/vredevanutrechtleerstoel.

Vrede van Utrecht Leerstoel

De leerstoel is een initiatief van de Provincie Utrecht, Vrede van Utrecht en het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht. De Vrede van Utrecht, die in 1713 werd gesloten, wordt gezien als de start van de moderne diplomatie. In 2013 wordt 300 jaar Vrede van Utrecht gevierd. De Leerstoel richt zich op het in stand houden van het gedachtengoed van de Vrede van Utrecht uit 1713 in de hedendaagse wereld, gekenmerkt door globalisering, mondiaal burgerschap en culturele diversiteit. Tot 2013 biedt de Vrede van Utrecht Leerstoel een wisselend gasthoogleraarschap voor spraakmakende personen uit de wetenschappelijke en culturele wereld. Frans Timmermans is de derde gasthoogleraar van de Vrede van Utrecht Leerstoel. In het voorjaar van 2010 was Peter L. Galison (Harvard University) de tweede gasthoogleraar. In 2009 werd de wisselleerstoel bekleed door professor Paul Gilroy (London School of Economics).

Afbeelding
Foto van Frans Timmermans. Fotograaf: Wieke Eefting.