Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 25 oktober 2010

Wie heeft het beste ecodorpsplan van De Wolden?

Woensdag 8 december worden de winnaars bekend gemaakt van een speciale duurzaamheidprijs in de gemeente De Wolden. De vier beste ecodorpsplannen winnen elk maximaal E 5.000 voor de uitvoering, uit een prijzenpot van E 20.000. De eerste plannen zijn inmiddels ingediend. Meedoen kan nog tot 29 november. Een deelnameformulier is aan te vragen via info@ecodomus.nl.

De duurzaamheidprijs is een initiatief van stichting Ecodomus. In Koekangerveld werken twee deelnemers aan verschillende plannen. Dorpshuis de Veldhoek wil duurzamere energie(voorzieningen) in het nieuwe dorpshuis en de plaatselijke Belangengroep wil de biodiversiteit in het openbaar groen vergroten en een educatieve functie geven.

Ook de mountainbikeclub Zuidwolde dingt mee naar een geldprijs. Hun plan bestaat uit de verbetering en verfraaiing van het Nolderbikepark op een manier die recht doet aan de natuurlijke bosomgeving. Het park is een plek voor mountainbikers van ca. 8 tot 18 jaar.

Ecodomus beoordeelt de aanmeldingen vooral op het milieueffect, het bevorderen van het burgerbewustzijn en de haalbaarheid van de plannen. Bewoners kunnen meedoen namens de buurt, het dorp of een organisatie/vereniging. Wie meer wil weten, kan behalve mailen ook kijken op www.ecodomus.nl of bellen met het bestuur van stichting Ecodomus via 0528-373275.

De uitreiking van de prijzen op 8 december is in De Boerhoorn te Zuidwolde. De prijswinnaars krijgen daar ook de kans hun plan te presenteren. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom. De bijeenkomst is tevens de afsluiting van een intensieve duurzaamheidcampagne van de stichting Ecodomus, genaamd De Groene Karavaan. De bewoners achter Ecodomus willen andere bewoners in De Wolden helpen bij hun vragen over duurzaam en milieubewust handelen. Daarmee gaan ze ook door na 8 december. Dan gaat ze zich echter richten op duurzame dorpsplannen, waarmee alle dorpen in de gemeente aan de slag gaan. Hiervoor ontwikkelt Ecodomus een instrument dat inspireert om duurzaamheid vanaf het begin te betrekken bij dorpsplannen.

--