Ingezonden persbericht


Persbericht

Eindhoven, 28 november 2010

Yksi Expo toont nieuwste werk voor Casalis

Textielontwerper Liset van der Scheer

Yksi Expo in het Designhuis te Eindhoven toont van 8 december tot en met 31 januari het meest recente werk van Liset van der Scheer voor Casalis. Zij is sinds 2002 art director en textielontwerper voor deze Belgische fabrikant van hoogkwalitatieve karpetten en accessoires.

Al eeuwenlang vormt het tapijt een belangrijk ijkpunt in het interieur. De structuur, de kleur en het dessin dragen in sterke mate bij aan de identiteit van een ruimte. Juist in dat laatste ziet Liset van der Scheer de toegevoegde waarde van ontwerp. Sinds haar afstuderen (1977) aan de Design Academy (destijds Akademie voor Industriële Vormgeving Eindhoven) werkt ze als zelfstandig textielontwerper en kleuradviseur. In al haar ontwerpen zoekt zij de grenzen op van het mogelijke: nieuwe materialen bij bestaande productieprocessen gebruiken of juist traditionele materialen op een nieuwe manier toepassen.

Naast andere werkzaamheden is Van der Scheer sinds 2002 ontwerpster en art director voor Casalis. Bij Yksi Ontwerp toont zij haar meest recente werk voor dit Belgische topmerk. Zo is het kleurrijke tapijt Beiras Bloom te zien, eeder getoond tijdens de designbeurs in Milaan. Dit karpet is een combinatie van een oude handknooptechniek en een nieuw garen op een nieuwe manier toegepast. Het opvallend grote dessin, in volle warme tinten, is gemaakt in samenwerking met Onno Raadersma. De Beiras-collectie verwijst naar de gelijknamige streek in het midden van Portugal, met een zeer kleurrijke en gevarieerde flora en fauna. Tegelijkertijd geldt deze naam als een soort liefdesverklaring aan het traditionele Zuid-Europese ambacht.

De ruimte van Yksi Expo wordt verder opgesierd met de Bonnet poef, een 'gebreide muts' die over diverse vormen wordt getrokken. Van der Scheer heeft deze poef voor Casalis ontwikkeld om zo dicht mogelijk op het tapijt te kunnen 'leven'. De rekbaarheid van het breisel vormde het uitgangspunt voor het ontwerp en het laat een interessante vormverandering van het patroon zien.

Dit project is tot stand gekomen met bijdragen van Gemeente Eindhoven, Provincie Noord Brabant en Yksi Ontwerp
---



Ingezonden persbericht