Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 4 december 2010
Acht kandidaten voor beste ecodorpsplan De Wolden

Woensdag 8 december worden de winnaars bekend gemaakt van een speciale duurzaamheidprijs in de gemeente De Wolden. De vier beste ecodorpsplannen winnen elk maximaal ¤ 5.000 voor de uitvoering, uit een prijzenpot van ¤ 20.000. Afgelopen maandag verliep de aanmeldingstermijn. Er zijn maar liefst acht ecodorpsplannen ingediend.

Koekangerveld actief dorp
De duurzaamheidprijs is een initiatief van stichting Ecodomus. In Koekangerveld werken twee deelnemers aan verschillende plannen. Dorpshuis de Veldhoek wil zonnecollectoren op het nieuwe dorpshuis om het energiebewustzijn in het dorp te verhogen en de energierekening en CO2-uitstoot te verlagen. Het effect van de collectoren wordt gecommuniceerd via een scherm. De plaatselijke Belangengroep wil de biodiversiteit in het openbaar groen vergroten en een educatieve functie geven. Daarnaast heeft deze organisatie een ambitieus plan rondom wonen en energie.

Biken en koolzaad tanken in Zuidwolde
Ook de mountainbikeclub Zuidwolde dingt mee naar een geldprijs. Hun plan bestaat uit de verbetering en verfraaiing van het Nolderbikepark op een manier die recht doet aan de natuurlijke bosomgeving. Het park is een plek voor mountainbikers van ca. 8 tot 18 jaar. Een ander plan uit Zuidwolde is van een tiental Zuidwoldiger autobezitters. Zij hebben een afspraak gemaakt met een plaatselijke akkerbouwer rond CO2-neutraal autorijden. De boer verbouwt koolzaad, de autorijders tanken de koolzaadolie op het erf. Het koolzaadstro wordt plaatselijk verkocht en het persrestproduct wordt als veevoer aangeboden bij een lokale veehouder.

Lampen vervangen en isolatie in Echten
Uit Echten komen twee plannen. 'Groen Licht voor Echten' is een plan van onder andere de Vereniging Dorpsbelangen om alle lampen te vervangen voor energiezuinige in een drietal ontmoetingsruimtes in het dorp. Bij voldoende budget wordt er aan led-lampen en 'green tubes' gedacht, want dat zijn de beste alternatieven voor gloeilampen en TL-verlichting. De actie moet het slotakkoord worden van een ecomarkt, waar men terecht kan voor een afval-inzamelingsactie en de verkoop van tweedehandsboeken en ecologische producten. Het andere plan uit Echten is van dorpshuis de Olde Karke. Het dorpshuis heeft een nieuwe CV-installatie nodig en het dak moet geïsoleerd worden.

Duurzaam feest Bloemberg
Verder wil de plattelandsvrouwenvereniging 'Vrouwen van nu' in Bloemberg-Veeningen duurzame feestelijke activiteiten organiseren ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de vereniging in 2013. Een van de activiteiten van het feest is een 'inbrengkraam' waarbij allerlei producten worden ingezameld en doorverkocht. Ander idee is een symposium over 'sociale duurzaamheid' op het platteland.

Criteria
Ecodomus beoordeelt de aanmeldingen vooral op het milieueffect, het bevorderen van het burgerbewustzijn en de haalbaarheid van de plannen. Bewoners kunnen meedoen namens de buurt, het dorp of een organisatie/vereniging. Wie meer wil weten, kan behalve mailen ook kijken op www.ecodomus.nl of bellen met het bestuur van stichting Ecodomus via 0528-373275. De uitreiking van de prijzen op 8 december is in De Boerhoorn te Zuidwolde. De prijswinnaars krijgen daar ook de kans hun plan te presenteren. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom. De bijeenkomst is tevens de afsluiting van een intensieve duurzaamheidcampagne van de stichting Ecodomus, genaamd De Groene Karavaan. De bewoners achter Ecodomus willen andere bewoners in De Wolden helpen bij hun vragen over duurzaam en milieubewust handelen. Daarmee gaan ze ook door na 8 december. Dan gaat ze zich echter richten op duurzame dorpsplannen, waarmee alle dorpen in de gemeente aan de slag gaan. Hiervoor ontwikkelt Ecodomus een instrument dat inspireert om duurzaamheid vanaf het begin te betrekken bij dorpsplannen. --