Gemeente De Wolden
Gezamenlijk persbericht








Zuidwolde, 8 december 2010





Afsluiting omgevingsproject Dokter Larijweg


Dinsdag 30 november heeft de bewonerswerkgroep van de Dokter Larijweg in Ruinerwold samen met Landschapsbeheer Drenthe en de gemeente De Wolden het omgevingsproject Dr. Larijweg afgesloten.

Samenhang landschap versterkt
In oktober vorig jaar startte het project om de samenhang te versterken tussen de boerderijen, de erven, de weg met de twaalfhonderd beroemde hoogstamperenbomen en het omliggende slagenlandschap. Hiervoor is bijvoorbeeld grootschalig onderhoud gepleegd aan de prachtige perenbomen langs de laan. Daarnaast zijn huisbrinken en boomgaarden hersteld, meidoornhagen en erfbomen aangeplant en elzensingels heraangelegd.

'De meeste mooie laan van Drenthe'
Directeur Landschapsbeheer Drenthe, Erik de Gruijter: "Dankzij dit project kunnen we het cultuurhistorische landschap behouden. De boerderijen, erven en perenbomen samen met het omliggende landschap maken het gebied tot één van de meest waardevolle cultuurlandschappen van Drenthe". "Het is een landschap om trots op te zijn en fijn dat bewoners het samen willen onderhouden", aldus wethouder Henk Lammers.
Bewoners formuleren de Dokter Larijweg als de meest mooie laan van Drenthe.

Onderhoud
De komende periode worden er nog wat kleine werkzaamheden uitgevoerd. Bijvoorbeeld het vervangen van niet aangeslagen bomen en planten. Om het bereikte resultaat in stand te houden, is er een aantal bewoners die de fruitbomen op de particuliere erven gaan onderhouden. Ook hebben de eigenaren een overeenkomst getekend waarmee ze in ieder geval voor zes jaar het onderhoud op hun erf aan de nieuwe beplanting uitvoeren.


Bijdragen
Het omgevingsproject is mogelijk gemaakt met europees, rijks-, provinciaal en gemeentelijk geld, een eigen bijdrage van de bewoners en een bijdrage vanuit de Nationale Postcode Loterij.




Gemeente De Wolden