Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
153
Vragen van de heer P. Zwanenberg en de heer S. de Vries (ingekomen 8 december 2010)

Schriftelijke vragen inzake studentenboot

Utrecht is een populaire stad om te wonen. Dat geldt ook voor studenten. Na jaren van daling/stabilisatie stijgen de wachttijden voor een studentenwoning weer ondanks alle bouwprojecten van de afgelopen jaren. Het college wil actief op zoek gaan naar tijdelijke of structurele mogelijkheden om dit aan te pakken, afgelopen week is daar nog over gesproken in de commissie. Creativiteit is daar soms bij vereist. En veel oplossingen, ook tijdelijke, kennen een lange aanlooptijd. GroenLinks kwam onlangs in aanraking met iemand die twee soorten 'studentenboten' heeft gekocht en daar een (tijdelijke) ligplaats voor zoekt (zie bijlages). De afmetingen zijn fors maar er kunnen dan ook veel mensen wonen. GroenLinks vindt dit een uitgelezen kans voor Utrecht. En heeft daarom de volgende vragen:


1. Is het college het met ons eens dat dit een buitenkans is?
2. Is het college bereid om op zo kort mogelijke termijn, in samenspraak met partners, te bezien of er een (tijdelijke) ligplaats te realiseren is voor tenminste één van deze boten inclusief bijbehorende infrastructuur/voorzieningen? Als locatie voor de grootste van deze twee zou wellicht het uiteinde van het Uraniumkanaal kunnen dienen, bij de Isotopenweg.
3. Het beheer van zo'n boot moet natuurlijk goed geregeld worden. De SSH heeft in Utrecht een grote expertise op het gebied van jongerenhuisvesting. Is het college bereid om met de eigenaar van de boot en de SSH om de tafel te gaan zitten?
4. Dit soort initiatieven hebben een complexe structuur maar kunnen op korte termijn aan een oplossing bijdragen. Is het College bereid te onderzoeken of er meer van dergelijke initiatieven zijn die een plaats kunnen krijgen in Utrecht?