Nationale Bank van Belgie


In het derde kwartaal van 2010 is de economische activiteit met 0,4 pct. gestegen.

Het voor seizoeninvloeden en kalendereffecten gezuiverde bbp in volume is met 0,4 pct. gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In vergelijking met het overeenstemmende kwartaal van het voorgaande jaar is het bbp met 2,0 pct. gegroeid, nadat het met 2,6 pct. was gestegen in het voorgaande trimester (toen werd de vergelijking geflateerdt door het feit dat het tweede kwartaal 2009 het conjuncturele dieptepunt was).
De groei van de toegevoegde waarde vertraagde in alle activiteitstakken. De terugval was scherp in de bouwnijverheid (+0,1 pct. na een uitzonderlijke toename met 4,4 pct. in het tweede trimester), en gematigder in de industrie (+0,9 pct. na +1,3 pct. een trimester vroeger) en in de diensten (+0,4 pct. tegen +0,6 pct. in het tweede kwartaal).
De economische groei werd verder door de buitenlandse vraag opgetrokken. De netto-uitvoer van goederen en diensten heeft een duidelijke positieve bijdrage tot de bbp-groei geleverd (+0,8 pct.) omdat de uitvoer nog wat is toegenomen (+0,8 pct. na een stijging met 3,7 pct. in het tweede kwartaal) waar een lichte afzwakking van de invoer opgetekend is (-0,3 pct.). De binnenlandse vraag (exclusief voorraden) is met 0,3 pct. gestegen, hoofdzakelijk door de evolutie van de bruto-vorming van vast kapitaal van de ondernemingen, die met 0,5 pct. is toegenomen, en van de uitgaven van de huishoudens, zowel wat consumptie betreft (+0,4 pct.) als investeringen in woongebouwen (met een groei van 0,2 pct.).
In het derde trimester van 2010, zou de werkgelegenheid met 0,3 pct. zijn toegenomen tegenover het voorgaande kwartaal. Jaar op jaar zou het herstel van tewerkstelling zich voortzetten, met een groei van
1 pct. (d.i. zowat 45 000 personen), na een stijging met 0,5 pct. (nl. bijna 22 000 personen) in het tweede kwartaal.