Ingezonden persbericht


Nederlandse muziekexport naar Ruhrgebied met 61% toegenomen

Succesvol NL-RUHR sluit af op 10 december

PERSBERICHT
Amsterdam, 8 december 2010

Het jaar 2010 loopt ten einde en daarmee niet alleen de Europese Culturele Hoofdstad RUHR.2010, maar ook de succesvolle Nederlandse bijdrage daaraan: NL-RUHR. Op 10 december wordt NL-RUHR met een spetterend Nederlands-Duits muziekfeest afgesloten. Hoofdact op het afsluitfeest is de Nederlandse band De Kift.

NL-RUHR is het platform voor de meer dan 300 culturele activiteiten waarmee Nederland heeft bijgedragen aan het Culturele Hoofdstadjaar in het Ruhrgebied. Daarmee was Nederland het belangrijkste partnerland. Gecoördineerd door Muziek Centrum Nederland leverde ons land op het gebied van muziek een belangrijke bijdrage: de Nederlandse muziekexport naar Noordrijn-Westfalen en het Ruhrgebied is dit jaar met maar liefst 61% toegenomen.

Een kort overzicht van de belangrijkste NL-RUHR muziekprojecten in 2010:

Het speciaal voor NL-RUHR door musicXport.nl in het leven geroepen Dutch Talent Exchange Program (DTEP) heeft het aantal optredens van Nederlandse bands in het Ruhrgebied verdubbeld. Ruim 100 Nederlandse concerten in alle mogelijke popgenres vonden afgelopen zomer tijdens festivals en in clubs van Duisburg tot Dortmund plaats.

De Nederlandse, hedendaagse, klassieke muziek was ruim vertegenwoordigd; een toename van 26%. Het "Holland Panorama" bracht opera, ballet, Nederlandse solisten en componisten naar Dortmund, o.m. werk van Peter Schat, Tristan Keuris, Ralph van Raat, Godelieve Schrama, NDT en Het Nationale Ballet. Dit programma kwam tot stand door samenwerking tussen Generalmusikdirektor Jac van Steen, Ballet en Theater Dortmund en MCN.

Ook in de jazz-scene waren er dit jaar een kwart meer Nederlandse optredens. Dit is deels te danken aan NL-RUHR Music Kitchen, het programma waarin jazzensembles uit Nederland en het Ruhrgebied elkaar in 3 dagen leren kennen en vervolgens samen concerten in beide landen geven. Niet te vergeten is ook 'Improviser in Residence' Sanne van Hek. Op uitnodiging van het beroemde Moers Festival en ondersteund door NL-RUHR woonde en werkte zij een jaar lang als Nederlandse 'jazzer' in het Ruhrgebied. Samengewerkt werd bij deze projecten met jazzplayseurope/ jazzwerkruhr en de Nederlandse bands TryTone, de Celano-Baggiani Group en Kristina Fuchs.

En ook de multiculturele podiumtrein van het RUHR.2010-festival MELEZ vervoerde al swingend meerdere Nederlandse wereldmuziekgroepen door het Ruhrgebied, waaronder De Jongens Driest, Panja Gaz, Baraná en DJ OMFO (Our Man from Odessa).


---Ingezonden persbericht