Gemeente Barendrecht

Raad kiest voor gefaseerd vervangen bomen Middeldijk

BARENDRECHT (woensdag 8 december 2010) - Een meerderheid van de gemeenteraad heeft gisteravond gekozen voor een gefaseerde vervanging van de bomen aan de Middeldijk. Het heeft hiermee gekozen voor het mediation voorstel, dat een tussenvorm is tussen het voorstel van het college en dat van bewoners. De bomen aan de Middeldijk worden nu vervangen in een periode van totaal vijftien jaar.

Een amendement, ondertekend door CDA, PvdA, GroenLinks en D66, stelt tevens voor geen essen aan te planten maar populieren. Het college gaat zich hiervoor inspannen. Mocht dit niet lukken, dan worden er essen geplant.

Brandweerkazerne 2e Barendrechtseweg

Door het bestemmingsplan van de brandweerkazerne vast te stellen heeft de raad gisteravond groen licht gegeven voor de bouw van een brandweerkazerne aan de 2e Barendrechtseweg. Op deze plaats zal de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) de nieuwe brandweerkazerne bouwen. De kazerne vervangt de huidige kazerne aan de Maasstraat. De kazerne is naar verwachting in het najaar van 2011 gerealiseerd.

Woonvisie

In 2006 heeft de gemeenteraad de 'Woonvisie 2006-2015' vastgesteld. Deze vormde vanaf dat moment het kader voor onder andere het Barendrechtse woningbouwprogramma. De woningmarkt is echter volop aan veranderingen onderhevig. Daarom is er een nieuw woningmarktonderzoek uitgevoerd. Daarbij is de bestaande woonvisie aangepast aan de resultaten van het onderzoek. Deze visie is dinsdagavond unaniem door de raad goedgekeurd, met een aanvullend amendement op het gebied van monitoring van het sociale woningbouwprogramma. De visie dient als middel om op een duurzame manier een balans te krijgen tussen vraag en aanbod op de woningmarkt.

Tarieven gemeentelijke belastingen 2011

De gemeenteraad heeft gisteravond een besluit genomen over de bestaande gemeentelijke belastingen voor 2011. De raad heeft tevens vastgesteld dat de gemeente toeristenbelasting gaat heffen. De meeste tarieven zijn enkel gestegen met inflatiecorrectie. De afvalstoffenheffing stijgt vanaf 2011 met 10%. De reden daarvoor is dat de kosten van de ondergrondse inzameling zijn gestegen. De extra kosten zitten in het feit dat Barendrechters ten tijde van de blauwe zak 10% meer afval in een andere gemeente weggooiden dan was verwacht, en dat het aangeboden afval minder samengedrukt wordt aangeboden. De ondergrondse containers moeten daarom vaker worden geleegd. Omdat het kostensysteem voor afvalstoffenheffing een zogenoemd gesloten systeem is dienen de belastingen vanaf 2011 te stijgen.