Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 8 december 2010

ZZP BV zorgt voor economische impuls voor regio

Het landelijk Voorbeeldproject Wijkeconomie ZZP BV boekt goede resultaten. Dat blijkt uit de tussenevaluatie 'Verbinden en Versterken'. Doel van dit project is om een extra impuls te geven aan zelfstandig ondernemerschap in de wijken.

De gemeente Amersfoort heeft eind 2009 voor twee jaar een programma opgestart - samen met Amersfoortse partners - onder de titel ZZP BV Amersfoort. In de eerste helft van 2010 stond het programma in het teken van verbinden en versterken van ZZP'ers onderling. "ZZP'ers zijn van belang voor de economische vitaliteit van de stad", aldus wethouder Gert Boeve (Economie). "Daarom vind ik het zeer belangrijk om de zelfstandige ondernemers te ondersteunen en faciliteren."

De projecten, zoals de roadshow in de wijken, het onderzoek behoefte huisvesting en het informatieloket, gaan over het algemeen voortvarend. Binnen het project zijn ook mogelijkheden gevonden om aanvullende projecten en activiteiten te starten met veel toegevoegde waarde voor de Amersfoortse ZZP'ers, zoals oprichting van de Vereniging van Amersfoortse ZZP'ers, het product www.zzptarief.nl, de ROC-stages, de workshops en ZZP-locaties. Het aantal ZZP'ers dat ZZP BV actief volgt groeit nog steeds.

Stimuleren lokale ondernemers
Het programma ZZP BV heeft ook geresulteerd in een versoepeling van de gemeentelijke regeling 'Beroep en bedrijf aan huis' en het openstellen van gemeentelijke aanbestedingen voor ZZP'ers en MKB-ondernemers. Gemeente Amersfoort wil overheidsopdrachten meer toegankelijk maken voor kleine, lokale ondernemers. Via de pilot elektronische marktplaats kunnen zij meedingen naar opdrachten op civiel-technisch vlak en ICT-dienstverlening. Ook verschillende opdrachten voor het innovatieprogramma Amersfoort Innovatief Sterk zijn in de pilot opgenomen. Op 21 december 2010 verzorgt ZZP BV hierover een voorlichtingsavond.

In 2011 ligt de focus op verbinding tussen de Amersfoortse ZZP'ers en middelgrote en grote ondernemingen en verbinding met regionale instellingen en diverse overheden.

Groeiende betrokkenheid en regionale impact
Amersfoort functioneert met ZZP BV als landelijk Voorbeeldproject Wijkeconomie. Het Ministerie van Economische Zaken heeft 1 miljoen euro aan subsidie verstrekt. Amersfoort krijgt veel vragen van diverse overheden en partijen. Amersfoort deelt zijn bevindingen en resultaten met geĂŻnteresseerden op het programma-afsluitende congres eind 2011 en via www.zzpbv.nl. Diverse buurgemeenten hebben inmiddels aansluiting gezocht en vertalen delen van het programma naar hun eigen gemeente.

Noot voor de redactie,