Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 8 december 2010

Gedempte Nieuwesloot wordt opgeknapt

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de plannen voor de herinrichting van de Gedempte Nieuwesloot, Hofplein, de Sint Sebastiaanstraat en de Van den Boschstraat. De plannen zijn tot stand gekomen in samenspraak met de ondernemers en buurtbewoners. De uitvoering start in de zomer van 2011.

Parkeren
Het profiel van de straat krijgt een beeld gelijk als het Ritsevoort en de Laat aan de oostzijde. Dat wil zeggen dat er geen hoogteverschillen zijn tussen de rijbaan en het trottoir. Het Hofplein wordt autovrij. In totaal worden 62 parkeerplaatsen opgeheven; er blijven nog 44 parkeerplaatsen over. De parkeerplaatsen komen aan de zuidzijde van de Gedempte Nieuwesloot, aan de kant van de Van den Boschstraat. Hiermee kunnen de terrassen aan de zonnige zijde van de straat gehandhaafd worden. Ook komen er 26 extra fietsparkeerplekken. Deze bevinden zich voornamelijk in het gedeelte tussen de Kanaalkade en het Hofplein.

Groener aanblik
Om de Gedempte Nieuwesloot een groener aanblik te geven, worden twaalf bomen extra geplant en zal één boom vanwege zijn slechte conditie worden vervangen. Daarnaast worden er ondergrondse restafvalcontainers geplaatst. Met de herinrichting is rekening gehouden met de zaterdagmarkt en de kermis. Wel worden de bestaande bovengrondse marktkasten vervangen door ondergrondse kasten.

Veiligheid
Naast het plaatsen van de klassieke lichtmasten en gevelarmaturen worden er ten behoeve van een optimale verlichting en het verbeteren van de veiligheid twee lichtmasten van circa 15 meter hoog op het Hofplein neergezet.

Rian van Dam, wethouder Economische Zaken en Werkgelegenheid: "De historische binnenstad is beschermd stadsgezicht en cultuurhistorisch zeer waardevol. Het is onze ambitie om de binnenstad in goede staat te brengen en te houden. Veel straten en stadspleinen zijn al opgeknapt. Nu is de Gedempte Nieuwesloot en het Hofplein aam de beurt; het moet weer een aantrekkelijk gebied worden voor zijn bewoners en de ondernemers. De afgelopen tijd hebben we intensief met hen samen gewerkt en dat heeft geresulteerd in een prachtig plan dat zeker bijdraagt aan een sterk centrum."

Planning
De herinrichting vindt plaats in twee fasen. Fase 1 bestaat uit het deel van de Gedempte Nieuwesloot tussen de Sint Sebastiaanstraat en de Marktstraat en duurt van juli 2011 tot mei 2012. Fase 2 bestaat uit de het deel tussen de Marktstraat en de Kanaalkade en wordt pas na de werkzaamheden aan Yxie/Doelenveld uitgevoerd.