Ingezonden persbericht


Stadsherstels binnentuin is project van jongeren Herstelling

De binnentuin van het project Out of the Blue van Stadsherstel Amsterdam N.V. wordt opgeknapt door de jongeren van Stichting Herstelling. Zo zet Stadsherstel zich in om jonge mensen in de bouw te krijgen en te houden.

Het project aan de Oudezijds Armsteeg wordt uitgevoerd als leerlingbouwplaats - en sommige onderdelen ook als restauratieopleidingsproject - om zo een bijdrage te leveren aan het in stand houden van het restauratieambacht. In het midden van het complex is een binnentuin die nu wordt ontworpen en aangelegd door medewerkers van Stichting Herstelling.

Deze stichting zorgt ervoor dat jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt interesse krijgen in, onder andere de bouw, door ze kennis te laten maken met de sector en ze tegelijker tijd een arbeidsritme te geven. Als de interesse eenmaal bestaat, kunnen de deelnemers doorstromen naar een opleiding of regulier werk. Daartoe heeft men goede contacten met de opleidingsbedrijven en aannemers. Herstelling heeft al verschillende projecten met Stadsherstel gedaan. Normaalgesproken werken de medewerkers van de stichting aan de Stelling van Amsterdam, waar Stadsherstel een aantal forten beheert.

Het blijkt noodzakelijk om jonge mensen voor de bouwbranche te interesseren, want de toestroom naar de opleidingen is de laatste jaren drastisch verminderd. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat het door de economische crisis slecht gaat in de bouw en het voor jongeren moeilijk is om er een baan te vinden of die te behouden. Voor bouwbedrijven is het in deze tijd moeilijk het hoofd boven water te houden en dan wordt vaak noodgedwongen de keuze gemaakt de jongeren weg te bezuinigen. Voor Stadsherstel is dat natuurlijk een ramp, want deze jongeren zullen op termijn het restauratievakmanschap overnemen van de ervaren timmerlieden, die door de vergrijzing steeds schaarser worden.

De binnentuin van het project zal in het voorjaar van 2011 worden opgeleverd.

Stichting Herstelling

De stichting Herstelling is op initiatief van de voormalige Dienst Maatwerk Amsterdam en de provincie Noord-Holland opgericht. De Stichting Herstelling wordt gefinancierd door de Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland.

Stadsherstel Amsterdam

Stadsherstel Amsterdam (opgericht in 1956) is de grootste restaurerende organisatie van Nederland en zet zich in voor erfgoed, monumenten en cultuur. Stadsherstel is altijd op zoek naar de meest passende (her)bestemming van haar bezit, dat zij onderhoudt, beheert en verhuurt. De restauratieomzet bedraagt gemiddeld ¤ 10 miljoen per jaar. Stadsherstel iis eigenaar van meer dan 500 panden in en rondom Amsterdam, variërend van woonhuizen tot kerken en industriële monumenten.

Een aantal bijzondere panden verhuurt Stadsherstel voor o.a. congressen, lezingen, concerten en huwelijksvoltrekkingen via haar afdeling Exploitatie. De Vereniging Vrienden, met meer dan 2500 leden, ondersteunt al meer dan 25 jaar de restauratiewerkzaamheden van Stadsherstel.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht