Tweede Kamer der Staten Generaal

ChristenUnie: mariniers op schepen om piraten te bestrijden

De ChristenUnie wil dat de minister van Defensie gaat onderzoeken of het mogelijk is mariniers te stationeren op Nederlandse koopvaardijschepen. Tweede Kamerlid Joël Voordwind: ,,Piraterij, vooral voor de kust van Somalië, is nog altijd aan de orde van de dag. Als we onze Nederlandse koopvaardijschepen effectief willen beschermen moeten we nu serieus overwegen om mariniers op schepen te plaatsen. Dat is ook in het belang van de Nederlandse economie.' De ChristenUnie dient samen met de VVD een motie in.

Al eerder heeft de ChristenUnie-fractie zich hard gemaakt voor het inzetten van mariniers op koopvaardijschepen om zodoende de veiligheid van deze schepen te garanderen. Ondanks de aanwezigheid van EU (Atalanta) en NAVO-missies (Ocean Shield) in de Golf van Aden, missen sommige Nederlandse koopvaardijschepen letterlijk de boot waardoor ze onnodig in gevaar komen.

De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende, dat schepen voor de kust van Somalië nog altijd het gevaar lopen ten prooi te vallen aan piraterij; constaterende, dat de militaire konvooien van de EU en de NAVO voorlopig nog niet toereikend zijn en de uitgestrektheid van het gebied en de frequentie van de kapingspogingen om aanvullende maatregelen vragen; verzoekt de regering de mogelijkheden te onderzoeken om gewapende militairen aan boord van koopvaardijschepen te plaatsen, wanneer er geen EU- of NAVO-konvooi beschikbaar is dat deze schepen bescherming kan bieden; verzoekt de regering tevens de Kamer te informeren over de eventuele bijdrage aan de beveiliging die in redelijkheid van de reders kan worden gevraagd; verzoekt de regering de Kamer hierover voor februari 2011 te informeren;

en gaat over tot de orde van de dag.

Voordewind
Ten Broeke

//////