Rijksoverheid


Gasrotonde in Nederland samen verder uitbouwen

Nieuwsbericht | 08-12-2010

Overheid en bedrijfsleven willen Nederlandse gasrotonde gezamenlijk verder uitbouwen. Dat was de conclusie van een bijeenkomst van minister Verhagen en het Overlegplatform Gasrotonde 8 december 2010 in Den Haag. Minister Verhagen met de leden van het Overlegplatform Gasrotonde

Minister Verhagen met de leden van het Overlegplatform Gasrotonde

Minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) gaf de vertegenwoordigers het bedrijfsleven een duidelijke boodschap mee: de benodigde investeringen moeten worden gedaan door het bedrijfsleven. De Nederlandse overheid zal zich inspannen om daarvoor de noodzakelijke voorwaarden te scheppen.

Onmisbare brandstof

Gas is een onmisbare brandstof op weg naar een betaalbare, betrouwbare en schone energiehuishouding. Overheid en bedrijfsleven willen de rol van gas ook in Europees verband beter positioneren gezien de essentiële rol van gas in de energiemix.

Versterken op 3 manieren

Minister Verhagen vindt dat de Gasrotonde op drie manieren verder moet worden versterkt:


1) Investeringen en innovatie:

Voor de productie van Nederlands gas is het de ambitie om ook in 2030 jaarlijks nog 30 miljard m3 gas te produceren. De overheid zal in nauw overleg met de industrie onderzoeken welke randvoorwaarden hiervoor vervuld moeten worden.


2) Regulering:

Met betrekking tot de internationale positionering van de Gasrotonde zal in internationaal verband worden gewerkt aan het verwijderen van onnodige reguleringsbarrières en het bevorderen van samenwerking met de ons omringende landen op het vlak van transporttarieven en investeringen.


3) Communicatie:

Ook zal in de toekomst meer aandacht worden besteed aan een door de industrie gedeelde communicatiestrategie over de rol en de voordelen van gas (beschikbaar, betaalbaar, aanvaardbaar) voor de versterking van het maatschappelijk draagvlak voor gasprojecten.

Overlegplatform Gasrotonde

Het Overlegplatform Gasrotonde wordt voorgezeten door de minister van EL&I en bestaat verder uit CEOs uit de gas- en energiesector en topvertegenwoordigers van kennisinstituten.

Het Overlegplatform biedt een forum aan de Nederlandse overheid en de gasindustrie om nieuwe initiatieven en strategische kwesties met betrekking tot de gasrotonde te bespreken.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Zie ook


* www.twitter.com/eleninieuws | Volg het nieuws van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie via twitter

* Informatie voor de pers


* Gas | Onderwerp | EL&I

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051